Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΘΕΡΜΗΣ (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2010)

Σοφία Παλαιολογίνα
Από το Βυζάντιο στη Ρωσία: Ιστορικό μυθιστόρημα

Γιώργος Λεονάρδος

Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2008


1472. H πριγκίπισσα Ζωή Παλαιολογίνα προσφέρεται ως σύζυγος στον Ιβάν Γ΄ τον Μέγα. Το όνομά της αλλάζει σε Σοφία. Το Βυζάντιο "εισβάλλει" στη Ρωσία, αναδεικνύοντάς τη σε αυτοκρατορία...

Από το Μυστρά στη Ρώμη κι από εκεί στη μεσαιωνική και σκοτεινή Μόσχα. Η πορεία της Ζωής-Σοφίας Παλαιολογίνας καθρεφτίζει την κατάρρευση ενός πολιτισμού και την ανατολή ενός καινούριου. Κληρονόμος των αυτοκρατορικών τίτλων της Δεύτερης Ρώμης, της κατακτημένης πια Κωνσταντινούπολης, η τολμηρή πριγκίπισσα του Βυζαντίου ξέφυγε από τις μηχανορραφίες του Βατικανού για να δημιουργήσει, ως σύζυγος του Ιβάν Γ΄, το μεγαλείο της Τρίτης Ρώμης, της αναδυόμενης, δηλαδή, Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Η γιαγιά του Ιβάν Δ΄ του Τρομερού, η πρώτη τσαρίνα της Ιστορίας, η ορκισμένη αντίπαλος των Τουρκομογγόλων Τατάρων, που μέχρι τις μέρες της καταδυνάστευαν τα εδάφη της Ρωσίας, ζωντανεύει μέσα από τις σελίδες του καινούριου ιστορικού μυθιστορήματος του Γιώργου Λεονάρδου. Και μας φέρνει σε επαφή με πτυχές της Ιστορίας ελάχιστα γνωστές.

Ιστορική πραγματεία, αγωνιώδες θρίλερ, ξύπνημα μνήμης για την πραγματική δύναμη της Ορθοδοξίας, το βιβλίο εισβάλλει με δύναμη ηλεκτρικού σιδηροδρόμου στο χώρο της ιστορικής συνειδητοποίησης.

"Ο Γιώργος Λεονάρδος το έκανε πάλι! Ξύπνησε μέσα μας την ανάγκη να ψάξουμε τις ελληνικές ρίζες της ιστορικής Ρωσίας, ανανεώνοντας και τη λατρεία μας για την Ιστορία. Πράγματι, ο Γιώργος Λεονάρδος ζωντανεύει









Ιμαρέτ: Στη σκιά του ρολογιού
Μυθιστόρημα

Γιάννης Καλπούζος

Μεταίχμιο, 2009


Βραβείο Αναγνωστών Ε.ΚΕ.ΒΙ. [2009]

Άρτα 1854. Τουρκοκρατία. Δύο αγόρια γεννιούνται την ίδια νύχτα. Ένας Έλληνας και ένας Τούρκος που η μοίρα τους κάνει ομογάλακτους. Το μυθιστόρημα παρακολουθεί τη ζωή τους με φόντο την άγνωστη ιστορία της περιοχής. Ο Γιάννης Καλπούζος αναπαριστάνει με μοναδικό τρόπο μια ολόκληρη εποχή. Έλληνες, Τούρκοι, Εβραίοι, ο παππούς Ισμαήλ, η "μικρή" ακόμη Ελλάδα, η Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο φανατικός Ντογάν, οι συγκρούσεις, οι επαναστάσεις, η συνύπαρξη, οι Απόκριες, το Ραμαζάνι, τα πρόσωπα και οι συνήθειες των κατοίκων των τριών φυλών, λαθρέμποροι, κολίγοι, τσιφλικάδες, ο πλούτος μαζί με την εξαθλίωση. Όλοι έχουν θέση στο ιμαρέτ του Θεού.




Tα τείχη δεν χωρίζουν

Μαρία Γιαχνάκη

Κοχλίας, 2005

Ένα μυθιστόρημα που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα τα οποία καθηλώνουν τον αναγνώστη μιας και η ιστορία εξελίσσεται στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, την ώρα που η προσοχή όλου του κόσμου είναι στραμμένη στον πόλεμο του Ιράκ.
Όσο η Μαρία, μια Ελληνίδα δημοσιογράφος, μητέρα τριών παιδιών, φλερτάρει με το θάνατο προκειμένου να μεταδώσει την αλήθεια, γνωρίζει τον Σάμερ.
Ο Σάμερ, εγκλωβισμένος Παλαιστίνιος θα ξυπνήσει μέσα στην καρδιά της Μαρίας συναισθήματα που ούτε η ίδια γνώριζε ότι υπήρχαν.
Η δίψα που έχουν ο ένας για τον άλλον είναι άνευ προηγουμένου, η θρησκεία παύει να αποτελεί εμπόδιο, ενώ ξαφνικά ο αραβικός καφές έχει άλλο άρωμα. Παρ’ όλα αυτά, ο χωρισμός είναι αναπόφευκτος.
Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, το ερωτικό μυθιστόρημα της Μαρίας Γιαχνάκη καταφέρνει από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα να κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον μας με μεστή γραφή, γεμάτη λυρισμό και συναίσθημα.
Η αγανάκτηση, ο φόβος, η απόγνωση και η αγωνία συγκρούονται με τον έρωτα και την αγάπη, που γεννιούνται ξαφνικά στην καρδιά μιας γυναίκας και στη συνέχεια την "κομματιάζουν".

Δεν υπάρχουν σχόλια: