Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΘΕΝΤΙΚΩΝ ΞΥΛΙΝΩΝ ΟΜΟΙΩΜΑΤΩΝ ΙΣΤΙΟΦΟΡΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Π. Κ.Θ



Έκθεση Αυθεντικών Ξύλινων Ομοιωμάτων Ιστιοφόρων Πλοίων

από την αρχαιότητα μέχρι τον 20ο αιώνα.

Διάρκεια έκθεσης 18/10/2010    έως 19/11/2010

Φώτο Εγκαινίων
 Τετάρτη 20 Οκτωβρίου – Ώρα 19.00

Κατασκευαστής της συλλογής ομοιωμάτων : Δημήτρης Μάρας



Ο Δημήτρης Μάρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944.Σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετά πήγε στις Η.Π.Α όπου φοίτησε στο University of Illinois, Chicago, με υποτροφία και έλαβε το πτυχίο του Μηχανολόγου Μηχανικού M.Sc. Εργάστηκε σε Χημικές βιομηχανίες, ναυπηγεία, κατασκευαστικές και ναυτιλιακές εταιρίες.



Η αγάπη του για την θάλασσα και την Ελληνική ναυτική παράδοση, έγινε αιτία να ασχοληθεί συστηματικά επί 30 χρόνια με την έρευνα και την μελέτη της Ελληνικής παραδοσιακής ναυπηγικής, επισκεπόμενος ναυτικά μουσεία σε Ελλάδα και του εξωτερικού , βιβλιοθήκες και ιδιαίτερα, ναυπηγικά κέντρα.

Μετά από έρευνα και συγκέντρωση στοιχείων, εκμεταλλευόμενος την έμφυτη ικανότητά του στην χειροτεχνία και οπλισμένος με το χάρισμα της υπομονής, άρχισε να κατασκευάζει ομοιώματα ιστορικών ξύλινων ιστιοφόρων σκαφών, υπό κλίμακα, που δεν πλέουν σήμερα στα νερά της Μεσογείου.

Ακολουθεί αυστηρά παραδοσιακό τρόπο κατασκευής των ομοιωμάτων, όπως ακριβώς τα έκτιζαν οι καραβομαραγκοί ανά τους αιώνες. Χρησιμοποιεί αυθεντικά υλικά κατασκευής ,ιδια με αύτά που χρησιμοποιούσαν οι κατασκευαστές των πρωτότυπων. Όλα τα ομοιώματα είναι κατασκευασμένα υπό κλίμακα.

Η συλλογή του περιλαμβάνει περισσότερα από 120 διαφορετικά ομοιώματα που αποτελούν την παραδοσιακή ναυπηγική ιστορία της ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανόμενου του Βοσπόρου και της Μαύρης Θάλασσας. Καλύπτουν, τη Μινωική εποχή, εποχή της Ναυμαχίας της Σαλαμίνος, την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την Βυζαντινή εποχή, την Ελληνική επανάσταση του 1821 και μέχρι την εφαρμογή του ατμού στην κίνηση των πλοίων.


Έχει εκθέσει μέρος της πλούσιας συλλογής του, σε διάφορες εκδηλώσεις.

Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης του περιοδικού
 ”ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ”

Μέρος της συλλογής του εκτίθεται μονίμως στο Ναυτικό Μουσείο Λιτόχωρου .

Ο Δημήτρης Μάρας είναι μέλος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: