Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

ΕΚΘΕΣΗ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΥ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ " ΣΠΟΡΟΣ ΦΥΣΗΣ ΚΟΣΜΗΜΑ"/ΛΥΓΙΑ ΜΟΖΟΡΑ"

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΡΜΗΣ
 
 
ΕΚΘΕΣΗ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΥ
ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ
 
ΣΠΟΡΟΣ |ΦΥΣΗΣ ΚΟΣΜΗΜΑ
 
 

ΛΥΓΙΑ ΜΟΖΟΡΑ
 
11– 22 Φεβρουαρίου 2013

Εγκαίνια Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου | Ώρα 18.30

 
 
Η Λυγία Μόζορα είναι από τη Κύπρο , σπούδασε υπομηχανικός αλλά το όνειρο της ήταν να ασχοληθεί με τη ζωγραφική.

Η εντυπωσιακή σε πολυμορφία οικογένεια των σπόρων της φύσης , σε σχήμα , μέγεθος, χρώμα δεν άφησε ασυγκίνητο το ενδιαφέρον της.

Κράτησε τον σπόρο στα χέρια της , ταυτίστηκε , δονήθηκε από την κρυφή του ενέργεια , ένιωσε την ταπεινότητα ,την κρυμμένη του δύναμη και αξία . Αποφάσισε να τον αναδείξει ,τον έκανε κόσμημα , ψηφιδωτό , έργο τέχνης.

Φυσικά με μεράκι και σεβασμό προς τη μητέρα φύση που κρατά φυλαγμένο αυτό το θησαυρό.

"Κάθε κόσμημα είναι μοναδικό, γιατί δεν υπάρχει σπόρος ίδιος με άλλον. Όταν το συνειδητοποιήσαμε, ήρθε και η έμπνευση" ΛΥΓΙΑ ΜΟΖΟΡΑ

Όλα άρχισαν σαν παιχνίδι. Μια μέρα ο σύζυγος της Λυγίας, που είχε σπουδάσει υπομηχανικός, όπως και η ίδια, έχοντας μπροστά του ελιές, θυμήθηκε ένα κομπολόι που είχε ο παππούς του. Και έπιασε να φτιάξει ένα κομπολόι με ελιές. Μετά οι δύο μεγαλύτερες από τις τρεις κόρες τους του ζήτησαν να φτιάξει και κοσμήματα.Και με τη συνδρομή όλης της οικογένειας δημιουργήθηκε το πρώτο κόσμημα.
Στις πρώτες ύλες τους συγκαταλέγονται κουκούτσια ελιάς, ροδάκινου, βερίκοκου,τζίτζιφα, κουκουνάρια, δάκρυα της Παναγίας*, ο σπόρος και η μπάλα της κουκουνάρας, φοίνικας, αμύγδαλο... "Συγκεντρώνουμε σπόρους που αντέχουν στο χρόνο, όπως και τα κοσμήματά μας. Αφού ανοίξαμε το μαγαζί, λάβαμε μέρος και στην πρώτη μας έκθεση με το επιμελητήριο της ΔΕΘ στην Κομοτηνή. Εκεί πήραμε το πρώτο βραβείο για την υλοποίηση πρωτοποριακής ιδέας. Από τότε μετείχαμε σε εκθέσεις βιολογικών προϊόντων, σε φεστιβάλ αγροτουρισμού, προβάλλοντας το σύνθημά μας: Ελληνικοί σπόροι από ελληνικά χέρια. Ο Μανούσος Μανουσάκης τούς προσκάλεσε στη Γιορτή της Ελιάς και του Λαδιού στη Σπάρτη. Μετα βρέθηκε στην Επίδαυρο για το Φεστιβάλ Αγροτουρισμού. Κατόπιν στη Φιλοξένια, στην Αγρότικα, στην Έκθεση Τροφίμων και Ποτών...

 
 

 


 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: