Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ "ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑ...ΣΕ ΚΑΡΔΙΑ" ΔΟΜΝΑ ΔΕΛΛΙΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΡΜΗΣ
ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
 
"ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑ ...ΣΕ ΚΑΡΔΙΑ" 
 
 
 
ΔΟΜΝΑ ΔΕΛΛΙΟΥ
 
 
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΡΙΤΗ 19/03/2013
 
 
 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
19/03/2013 ΕΩΣ 29/03/2013

 
 


 


 
 

Πρόσωπα θραύσματα προσώπων ή ολόσωμα πορτραίτα γίνονται το ένδυμα ακατέργαστων, φυσικών συνήθως υλικών (πέτρα, ξύλο, αλλά και εφημερίδες κ.α.), που επιτείνουν την αμεσότητα της έκφρασης. Και χρηστικά ακόμη αντικείμενα - καρέκλες, κασέλες κ.α. μεταπλάθονται γοητευτικά σε καλλιτεχνήματα, που φέρνουν φανερά τα σημάδια της χειροτεχνίας.

 

 

Ο κόσμος ζωγραφικής της Δόμνας Δέλλιου, πάντα αναγνωρίσιμος και κατανοητός, δημιουργεί το δικό του ιδίωμα, που κατάγεται τόσο από τη λαϊκή και τη βυζαντινή τέχνη, όσο και από έναν φανταστικό, προσωπικό μορφικό χώρο. Κι εκεί είναι που ενδιαφέρει η ζωγραφική της Δέλλιου στο έργο της συναντώνται μυστικά πολλά κομμάτια της Ιστορίας.

 


Η προϊστορική τέχνη μέσα από το κυκλαδικό αγαλματίδιο, οι αρχαϊκοί και κλασσικοί κούροι και κόρες, η τέχνη των φαγιούμ, η βυζαντινή αγιογραφία,η λαϊκή εικονογραφία βρίσκουν έναν κοινό τόπο συνάντησης χωρίς καμία επιτήδευση. Στα καθηλωτικά μάτια των προσώπων, στα βαθιά και διαπεραστικά τους βλέμματα, συναντώνται οι βυζαντινοί και λαϊκοί μάστορες, ο Κόντογλου και ο Εγγονόπουλος, οι ζωγράφοι της Αιγύπτου, η γραφιστική και η διαφήμιση. Όλα επανέρχονται στο σήμερα, σε μια χαρούμενη, αλλά και μελαγχολική άλλοτε ζωγραφική, που αναφέρεται άμεσα στο διαχρονικό θέμα, τον άνθρωπο.


Τα τελευταία επτά χρόνια ζωγραφίζει πάνω σε ακατέργαστα ξύλα χρησιμοποιώντας ακρυλικά χρώματα. Πίσω της έχει μια 25χρονη καριέρα γραφιστικής δημιουργίας, την οποία εγκατέλειψε για χάρη της ζωγραφικής.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: