Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ FUTURE LIBRARY ΘΕΡΜΗΣ

 
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΡΜΗΣ
 
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
 &
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ
FUTURE LIBRARY 2014
 
 
 
Ό,τι σκέφτεσαι σκέψου το αντίθετο!”
Οι αντίθετοι κόσμοι συναντιούνται στις βιβλιοθήκες.
 



 
 
 
 Για τρίτη συνεχή χρονιά, τον Μάρτιο που μας πέρασε, πάνω από 100 βιβλιοθηκονόμοι από όλα τα μέρη της Ελλάδας, έδωσαν το καθιερωμένο –πια- τριήμερο ραντεβού τους, στη Βέροια, για να συζητήσουν, να συνεργαστούν, να σκεφτούν και αμέσως μετά, να … Σκεφτούν το αντίθετο!
Σε μία κυψέλη δημιουργικότητας, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία και συντονισμό του Future Library και με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, οι υπάλληλοι των Δημόσιων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών αντάλλαξαν γνώσεις και ιδέες, ώστε να σχεδιάσουν και να οργανώσουν, την κορυφαία εκδήλωσή τους, την 3η Καλοκαιρινή Εκστρατεία, που φέτος έχει τίτλο “Ό,τι σκέφτεσαι σκέψου το αντίθετο- Οι αντίθετοι κόσμοι συναντιούνται στις βιβλιοθήκες!” και κύριο σκοπό της, την προώθηση της ανάγνωσης και της δημιουργικότητας.
Για 3 μήνες, από τις 15 Ιουνίου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, βιβλιοθήκες από την πόλη μας τη Θέρμη, την Ελευθερούπολη και το Πολύκαστρο μέχρι τη Σιάτιστα, την Κόνιτσα, τον Τύρναβο και τους Λειψούς, βιβλιοθήκες από περισσότερες από 100 μικρές και μεγάλες πόλεις και χωριά όλης της Ελλάδας, θα βγάλουν από τα ράφια τους βιβλία που τους προμήθευσε το Future Library, αλλά και άλλα από τις συλλογές τους, θα ξεδιπλώσουν χάρτες, ζωγραφιές και παιχνίδια και θα καλέσουν τα παιδιά να γνωρίσουν Αντίθετους Κόσμους, αλλά και να ανακαλύψουν τα σημεία όπου αυτοί συναντιούνται.«Το σωστό» και «το λάθος», «το χοντρό» και «το αδύνατο», έννοιες αντίθετες, που μας βοηθούν να αντιληφθούμε και να ερμηνεύσουμε τον κόσμο και τη ζωή και μας μυούν στη διαλεκτική. «Μια μέρα με φως και σκοτάδι» , «Η μέρα του άγριου και του ήμερου», «Η μέρα της αρχής και του τέλους», «Η μέρα του κρύου και του ζεστού», και πολλές άλλες, θα δώσουν το έναυσμα για δράσεις και συζητήσεις, θα ενθαρρύνουν την ουσιαστική επαφή των παιδιών με τους χώρους της βιβλιοθήκης και –φυσικά – με τα ίδια τα βιβλία και την Ανάγνωση. Παράλληλα, οι βιβλιοθήκες με την Καλοκαιρινή Εκστρατεία θα ανανεώσουν τις συλλογές τους με τα καινούργια βιβλία, με εργαστηριακά είδη φυσικής και μουσικά όργανα που τους προσφέρει το Future Library, θα δημιουργήσουν κίνηση, θα δώσουν πνοή στις υπάρχουσες συλλογές τους προβάλλοντας κάθε φορά διαφορετικούς τίτλους, αλλά και θα μυηθούν σε ένα πρότυπο λειτουργίας, που θα αξιοποιήσουν όλη την υπόλοιπη χρονιά.
Πέρυσι, στη διάρκεια της καλοκαιρινής εκστρατείας, πάνω από 70.000 παιδιά είχαν συμμετάσχει σε περισσότερες από 3.000 δράσεις! Φέτος, ;exeiη προσδοκία του Future Library είναι τα αριθμητικά αποτελέσματα να παραμείνουν τα ίδια, αλλά ο πυρήνας των παθιασμένων Ελλήνων βιβλιοθηκονόμων που έχει δημιουργηθεί, να προκαλέσει την περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση των δράσεων των βιβλιοθηκών, που φέρνουν τα παιδιά σε πραγματική επαφή με τα βιβλία και τη δημιουργικότητα, κτίζοντας μια μόνιμη σχέση μαζί τους.




Φέτος για μία ακόμη χρονιά η Δημοτική Βιβλιοθήκη -Πινακοθήκη Θέρμης ως ενεργό μέλος του δικτύου Future Library έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων με κύριους πρωταγωνιστές τα παιδιά.
Μέσα από τα ζεύγη των αντιθέτων τόσο των βιβλίων αλλά και του εξωτερικού περιβάλλοντος της Βιβλιοθήκης ,θα ταξιδέψουμε σε κόσμους ,όμορφους και άσχημους, θα γνωρίσουμε πλούσιους και φτωχούς, μικρούς & μεγάλους, θα ζήσουμε το Φώς και το Σκοτάδι μέσα από έργα τέχνης ,θα γίνουμε ¨μικροί ¨οικολόγοι,  ¨μεγάλοι" μουσικοί, και ως ¨μικροί¨ και "μεγάλοι εξερευνητές θα προσπαθήσουμε να χαρτογραφήσουμε και να ενώσουμε  αντίθετους κόσμους.
¨Όλα τα παραπάνω με την δική σας ενεργή  συμμετοχή στις δράσεις μας  και την συμπαράσταση των εθελοντών που με την επιστημονική τους κατάρτιση θα συμβάλουν στην επιτυχία της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θέρμης.
 
ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ
 59
ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΕΣ ...ΣΕ ΛΙΓΟ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΒΟΗΘΕΙΑ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ
ΤΙΣ 100!!!
 
ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ!!!
 
 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ-ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΡΜΗΣ
ΤΗΛ: 2310463423
 
 
 
 
 
 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΔΩΡΗΤΗΣ
 
                                                            Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει οργανισμούς που έχουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και προβλέπεται να προσφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία. Το ΙΣΝ στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.
Από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) έχει διαθέσει συνολικά €1,08 δισεκατομμύρια ($1,42 δισεκατομμύρια), μέσω 2.676 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 110 κράτη ανά τον κόσμο.
Το 2012 και το 2013, το Ίδρυμα ανακοίνωσε δύο νέες πρωτοβουλίες – συνολικού ύψους €100.000.000 ($130.000.000) εκατομμυρίων εκάστη, ως συμβολή στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κοινωνικοοικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Η πρωτοβουλία του 2012 αποσκοπούσε στην άμεση ανακούφιση των δυσμενών συνεπειών της εντεινόμενης κρίσης, ενώ η πρωτοβουλία του 2013 έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού ανεργίας των νέων, σκοπεύοντας στην δημιουργία καλύτερων προοπτικών εργασίας και νέων ευκαιριών για τη νέα γενιά.
Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος (€566 εκατομμύρια/$796 εκατομμύρια) είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016. Το έργο περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Το ΚΠΙΣΝ αποτελεί επιβεβαίωση της δέσμευσης του Ιδρύματος στο μέλλον της χώρας, καθώς και μοχλό σημαντικής βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.
 
 
 
 
 
 





 

 
 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: