Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ "Καράβια από..καράβια"/Νίκος Ασλανίδης


ΔΗΜΟΤΙΚΗ

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ-ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΡΜΗΣ

 
Έκθεση Κατασκευών

Καράβια από… καράβια
 
 

 Νίκος Ασλανίδης

 
Εγκαίνια  ‘Έκθεσης

Δευτέρα 07 Δεκεμβρίου 2015




 
Διάρκεια Έκθεσης
Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

 έως

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ :

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ-ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΡΜΗΣ


photo by:
Photoman49


Ο Νίκος Ασλανίδης είναι δημοσιογράφος  , επί 35 χρόνια καταγράφει ειδήσεις και ιστορίες ανθρώπων που διαπρέπουν σε διάφορους τομείς.

Με την εκπομπή της ΕΤ3 «Αληθινά Σενάρια» ανακάλυψε πολλούς καλλιτέχνες που αναδείχθηκαν με έργα τέχνης από ανακυκλώσιμα υλικά.

Αυτοί τον ενέπνευσαν και την τελευταία δεκαετία, παράλληλα με τη δημοσιογραφία, άρχισε να κατασκευάζει διάφορα έργα χρησιμοποιώντας κυρίως ξύλα από παλιά πλοία, που έβρισκε σε καρνάγια.

Τα περισσότερα ήταν αλιευτικά σκάφη, που αποσύρθηκαν για να αντικατασταθούν από νέα. Με αυτά τα ξύλα άρχισε να δημιουργεί επιτοίχια καράβια, τα οποία στόλιζε τα Χριστούγεννα, όπως τον παλιό καλό καιρό και τα χάριζε σε φίλους.

Στη συνέχεια, με τα ίδια ξύλα προχώρησε και σε άλλες κατασκευές τις οποίες μπορείτε να δείτε στην έκθεση που φιλοξενείται  στην  Δημοτική Πινακοθήκη-Βιβλιοθήκη  του Πολιτιστικού  Κέντρου Θέρμης, από τις 7-18 Δεκεμβρίου 2015.

 
 
 
 
 

«Αν και στεριανός πάντα ένιωθα θλίψη βλέποντας καράβια που «όργωσαν» θάλασσες, να σαπίζουν στα καρνάγια. Τελευταία, άρχισα να χαίρομαι γιατί με τα διαλυμένα σκαριά κατασκευάζω τα δικά μου καΐκια και ταξιδεύω όσο δεν ταξίδεψα ποτέ…»

Νίκος Ασλανίδης















 
 














 























 

 





















 


 

Το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο καραβάκι

 

Το παραδοσιακό καραβάκι αποτελεί ελληνική παράδοση των παλαιών εποχών. Σύμφωνα με την παράδοση λοιπόν, το καράβι συμβολίζει την καινούργια πλεύση του ανθρώπου στη ζωή, μετά τη γέννηση του Χριστού. Έθιμο που υποχώρησε με το χρόνο, μπροστά σε αυτό του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Όπως έλεγαν οι παππούδες μας το καραβάκι αποτελούσε ένα είδος τιμής και καλωσορίσματος στους ναυτικούς, που επέστρεφαν από τα ταξίδια τους. Έως και την πρώτη μεταπολεμική δεκαετία, συναντούσαμε το καραβάκι σε πολλά ελληνικά σπίτια και στα χέρια των παιδιών που έλεγαν τα κάλαντα. Σήμερα, η παράδοση αυτή τείνει να εξαφανιστεί, μιας και έχει αντικατασταθεί από το ξενόφερτο έλατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: