Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ-ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ  ΘΕΡΜΗΣ
 
 
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ
 
 ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΥ
 
 

 
 
 
ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ
 
 20:30 Μ.Μ-22:00 Μ.Μ



ΑΙΘΟΥΣΑ
 ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΘΕΡΜΗΣ

 


ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ-ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΡΜΗΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ
"ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΘΕΡΜΗΣ"
 
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΥ

Η υπόσχεση που δώσαμε εγώ προσωπικά και το «Σωματείο Παναγία Σουμελά Θέρμης» στις τελευταίες  εκλογές πραγματοποιήθηκε. Συμφωνήσαμε, αν δεν  τρέξει το πρόγραμμα  εκμάθησης της ποντιακής διαλέκτου από το δια βίου μάθησης ,να διδαχθεί η ποντιακή διάλεκτος από εμένα αφιλοκερδώς, ως προσφορά στο σωματείο.

Πέρασαν πολύ γρήγορα οι βδομάδες από τις 11 του Γενάρη και φθάσαμε στον Ιούνιο.

Ξεκινήσαμε με όρεξη και μεράκι προσπαθώντας να μιλήσουμε τη διάλεκτο μας την ποντιακή.

Χρησιμοποιώντας το εγχειρίδιο που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ποντίων  Εκπαιδευτικών  ασχοληθήκαμε με την Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού στον Πόντο αρκετά και στη συνέχεια ξεκινήσαμε κείμενα  με το λεξιλόγιο ,τις ερωτήσεις και γρήγορα διαπίστωσαν όλοι ότι πράγματι η ποντιακή διάλεκτος είναι πολύ κοντά στην αρχαία ελληνική                   (ο Χρήστος Τσολάκης στην τελευταία του ομιλία στην Εύξεινο Λέσχη Θες/νίκης ανέφερε ότι «η ποντιακή διάλεκτος» ,είναι η μόνη που είναι κοντά στην αρχαία ελληνική γλώσσα) .

Αυτοί που είχαν ακούσματα από τη γιαγιά και τον παππού καταλάβαιναν περισσότερα απ΄ ότι  οι υπόλοιποι μαθητές.

Στο εβδομαδιαίο δίωρο είχαμε τον χρόνο να ασχοληθούμε με περισσότερα Ιστορικά,Λαογραφικά Θέματα,ήθη και έθιμα από διάφορες περιοχές του Πόντου.Το ενδιαφέρον απ΄όλους ήταν μεγάλο και κανείς δεν ήθελε να κάνουμε διάλειμμα (παρ΄όλο που υπήρχαν θεριακλήδες καπνιστές).

Το προτελευταίο μάθημα στις 26 ΜαΪου 2016 μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος ακολουθήσαμε το γνωστό «παρακάθ» στη Θερμαϊδα με συμμετοχή της Χορωδίας και του Χορευτικού Τμήματος του Συλλόγου.Η διασκέδαση κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με τραγούδια από τον Αχιλλέα Βασιλειάδη και με την συνοδεία στη Λύρα από τον Παναγιώτη Βελονά.

Το τελευταίο μάθημα στις 2 Ιουνίου 2016 παρακολουθήσαμε το ντοκιμαντέρ «Στα χνάρια των Αργοναυτών» που έφτιαξε το Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα ».Μαζί μας ήταν και ο υπεύθυνος για τη δημιουργία του  Θεοδόσιος Κυριακίδης ο οποίος μας μίλησε για τα γυρίσματα και τέλος σε τρισδιάστατη μορφή τα τρία μεγάλα μοναστήρια στον Πόντο 1)Αγ.Ιωάννη Βαζελώνα 2)Παναγία Σουμελά και 3)Αγ.Γεώργιο Περιστερεώτα. Την επιμέλεια είχε ο Βλαδίμηρος Νεφίδης.

¨Έτσι έκλεισε ο φετινός κύκλος των μαθημάτων. Αρκετοί ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν : και τώρα πως θα περνάμε τις Πέμπτες χωρίς τα Ποντιακά.

Πρέπει τέλος να ευχαριστήσω το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Θέρμης και τους υπεύθυνους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης κ.Αντιγόνη και κ.Χρήστο για την φιλοξενία και υποστήριξη σ΄αυτή μας την προσπάθεια , για την διδασκαλία και εκμάθηση της Ποντιακής Διαλέκτου στο φιλόξενο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης-Πινακοθήκης Θέρμης.

Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον Δήμο Θέρμης για τις φωτοτυπίες που μας παρείχε σ΄όλη την διάρκεια  των μαθημάτων.

Με εκτίμηση

Αδαμίδης Γ. Ιωάννης
Δάσκαλος Ποντιακής Διαλέκτου

 




 










 




 

 

 

 
 









 



 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: