Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

ΕΚΘΕΣΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ-ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ/ΣΒΟΛΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ



ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ-ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΡΜΗΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ-ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ





ΣΒΟΛΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ


ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ 
11-22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017




ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ-ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΡΜΗΣ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ 
Στέλιος Σβολιαντόπουλος
Τα μαστοροχώρια συνεχίζουν την παράδοση στο σκάλισμα της πέτρας. «Πέτρα έχουμε, πέτρα σκαλίζουμε, έλεγαν οι παλαιότεροι Καλφάδες του Αγίου Κοσμά».
Τώρα έρχεται ο Στέλιος Σβολιαντόπουλος από τον Άγιο Κοσμά, ως αυτοδίδακτος λαϊκός δημιουργός να παρουσιάσει έργα και δημιουργίες του πάνω στην πέτρα.
Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΒΟΛΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Άγιο Κοσμά Γρεβενών το 1966.
Είναι παντρεμένος με δύο παιδιά.
Έζησε και εργάστηκε στη Λάρισα ενώ τα τελευταία χρόνια επέστρεψε και εργάζεται έχοντας έδρα του το χωριό του, τον Άγιο Κοσμά.
Το επάγγελμά του είχε σχέση με τοποθετήσεις τεχνιτών και φυσικών πετρωμάτων όπως πέτρα, πλάκες, πλακάκια, γρανίτες κλπ.

Ο Στέλιος Σβολιαντόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Άγιος Κοσμάς και από μικρός ασχολήθηκε με την «τέχνη και το σκάλισμα της πέτρας».
Τα θέματα είναι εμπνευσμένα μέσα από τη φύση, την ανθρώπινη ύπαρξη, τη θρησκεία και τις καθημερινές ανάγκες του λαού μας.


Ο Στέλιος Σβολιαντόπουλος μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα στο βουνό και στο εργαστήριό του!

Και εκεί, στο καταφύγιό του, με το καλέμι και το πινέλο μεταφέρει πάνω στην πέτρα, ό, τι «φυλάκισε» στην ψυχή του μετά τις εξορμήσεις του σε βουνά και σε λόγγους: το ξεφώλιασμα ενός λαγού, τη «στάμπα» σε ένα αγριογούρουνο, 

  τη φέρμα σε μια πετροπέρδικα, το πέταγμα μιας μπεκάτσας...

Όλα τα «θέματά» του τα αντλεί από την πανέμορφη μακεδονίτικη γη. Και είναι λογικό αυτό, αφού ο Στέλιος Σβολιαντόπουλος ζει με τη γυναίκα και τα δυο παιδιά τουστον Άγιο Κοσμά Γρεβενών.100 0353



- «Πρώτα ζωγραφίζω πάνω στην πέτρα το θέμα μου,και κατόπιν περνάω στη χάραξη δίνοντας βάθοςμε το καλέμι.Στη συνέχειαχρησιμοποιώ χρώματα που φτιάχνω μόνος μου, από υλικά που... παίρνω από τη φύση», δίνει μια μικρή …πινελιά από τα μυστικά του ο Σ. Σβολιαντόπουλος

Η πιο παραγωγική εποχή γι αυτόν είναι η άνοιξη.


Το πρώτο του έργο ήταν εμπνευσμένο από τη φύση: λουλουδάκια και δυο χελιδονάκια που τα σκάλισε στην πέτρα... με ένα καρφί! Με το ίδιο καρφί, σαν εργαλείο, έκανε και την πρώτη κυνηγετική του παράσταση: δυο σκυλιά να κυνηγούν ένα λαγό, που τουφεκιέται από έναν κυνηγός. Μόνο που αυτά ήταν μόνο με χάραξη, δίχως βαφή...

Στη συνέχεια, ο Στέλιος …ψάχτηκε, βρήκε τα κατάλληλα καλέμια, πέρασε στη μαγεία των χρωμάτων κι άρχισε να βάζει όλο και πιο δύσκολα στον εαυτό του. Τώρα, πια, έχει συμπληρώσει μια σειρά από 150 πίνακες!

Οι παραστάσεις του είναι τόσο ζωντανές, που όποιος τις βλέπει μένει άναυδος! Kάθε έργο του Στέλιου είναι μια γοητευτική και πραγματική αναφορά στο πάθος του για δημιουργία.

Γι’ αυτό και οι πέτρες που διαλέγει να δουλέψει, παίρνουν «ζωή» και διηγούνται... συναρπαστικές ιστορίες και συμβάντα απο ακεί έξω.

ΟΣτέλιος Σβολιαντόπουλος δημιουργεί, έχοντας προηγουμένως ανακαλύψει ότι το κυνήγι δεν είναι μόνο μια επιτυχημένη τουφεκιά, ούτε το θήραμα που θα κουβαλήσεις στο τέλος μέσα στο σακίδιο...

Αυτό που «αιχμαλωτίζει» στα έργα του είναι εκείνο που μένει αιώνιο στην ψυχή, εκείνο που «ουρλιάζει» μέσα στον κάθε κυνηγό όταν παίρνει το δρόμο της επιστροφής από το βουνό.

Τα έργα του εκθειάζουν την ομορφιά της φύσης και των πλασμάτων της, εκφράζουν τη συγκίνηση και την αίσθηση που αποπνέει το πραγματικό, ελεύθερο κυνήγι.

Βεβαίως, στο «ρεπερτόριο» του υπάρχουν και σκηνές από τη λαϊκή παράδοση, καθώς και αγιογραφίες και προσωπογραφίες...








































Δεν υπάρχουν σχόλια: