Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ-ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗΣ "ΓΗ"/ Μ.Κ. ΓΕΚΤΙΔΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ-ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΡΜΗΣ


ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ-ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗΣ
"ΓΗ"


……το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου…»
(Ο. Ελύτης)Μ.Κ. ΓΕΚΤΙΔΗΣΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ 

ΠΕΜΠΤΗ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΘΕΡΜΗΣΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019 έως 08 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019     ΕΚΘΕΣΗ      Μ.Κ. ΓΕΚΤΙΔΗΣ

   Η έκθεση αποτελεί μια σειρά έργων κατασκευαστικής και εικαστικής προσέγγισης ενός επαναλαμβανόμενου θέματος. «Του σπιτιού».   Ζωγραφική με πλαστικά χρώματα επάνω σε ξύλα, κομμένα χωρίς περιγράμματα, με μεταλλικά στοιχεία. Διακοσμητικά ή χρηστικά (κρεμάστρες και κλειδοθήκες) , επιτοίχια ή επιταπέζια.
   Το σπίτι επαναλαμβάνεται στα έργα ως φωτεινό σύμβολο και η μορφή του εισάγει τον θεατή σε ένα αναπόφευκτο παιχνίδι ψευδαισθήσεων και φευγαλέων ερεθισμάτων μιας ονειρικής και συναισθηματικής ατμόσφαιρας. Μεταφυσικοί όγκοι, παραπέμπουν σε όμορφα τοπία ενός παράξενου ονείρου, ωθούν τον θεατή να διερωτάται ποιά είναι η θέση του σε σχέση με την τρίτη διάσταση, το φως και τις αναμνήσεις του.
…Εκεί το σπίτι μου θα χτίσω
με μια βρυσούλα στην αυλή,
πάντα η γωνιά του θα καπνίζει
κι η θύρα του ανοιχτή.
(Κ.Παλαμάς-«το σπίτι μου»-από βιβλίο δημοτικού)
    Η επανάληψη της διαδικασίας έρχεται να γίνει εν τέλει μνήμη, φορτισμένη από συναισθήματα και αφηγήσεις. Το βίωμα μιας ανάμνησης  του παρελθόντος, ενός παραμυθιού, σε ενεστώτα χρόνο.

«Σπίτι μὲ τὰ κεραμίδια σου
σπίτι σπίτι ἀληθινὸ
περιστέρια τὰ στολίδια σου
σπίτι μὲ τὸν οὐρανό.
Ποῦ νὰ εἶσαι
ποῦ νὰ στέκεις
ποῦ νὰ εἶσαι ἀληθινὸ
σπίτι μὲ τὰ κεραμίδια
σπίτι μὲ τὸν οὐρανό
……Ἂν γυρίσει καλοκαίρι
ἂν γυρίσει χειμωνιὰ
σπίτι κάποιος θὰ σοῦ φέρει
ἀνθισμένη λεμονιά.»

Μιχάλης Κατσαρός, «Σπίτι»

……  Λίγα Λόγια  ….
    Ζώντας στο Τριάδι της Θέρμης τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια, προερχόμενος από τον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης και διαθέτοντας περισσότερο χώρο και φώς, επιχείρησα να ασχοληθώ με πράγματα που πάντα με εφέλκυαν.
    Όλα αυτά τα έργα που εγώ τα ονομάζω «κατασκευές», γιατί είναι μια μεικτή τεχνική με βασικό και κύριο υλικό το ξύλο, για κάποιο ανεξήγητο λόγο χωρίστηκαν σε τέσσερεις μεγάλες ενότητες.
    Μία ενότητα από τις θεματικές εικαστικές μου ανησυχίες  και σε λιγότερο από τριάντα ημέρες από τη συνταξιοδότησή μου, θα προσπαθήσω να μοιραστώ μαζί σας, έπειτα από την  ευγενική παραχώρηση του Δήμου Θέρμης της αίθουσας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης -Πινακοθήκης του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης, από 18 Φεβρουαρλιου 2019 έως 08 Μαρτίου 2019.
    Η ενότητα είναι η «ΓΗ» και η πρώτη μου εκθεσιακή προσπάθεια έχει τον τίτλο  :  ……το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου…»
(Ο. Ελύτης)
                                                                                   Σας ευχαριστώ.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ-ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΡΜΗΣ
                                  

Δεν υπάρχουν σχόλια: