Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΘΕΡΜΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΘΕΡΜΗΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
«Μάρτυρες ... 100 χρόνια μετά»
&
ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ
« Η Μπάντα »
«Μάρτυρες ... 100 χρόνια μετά»
&
ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ
« Η Μπάντα »
ΝΙΚΟΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΑΓΑΡΑΔΩΝ
Στον φιλόξενο χώρο του Κ.Π Ταγαράδων ,την Παρασκευή το βράδυ είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε μοναδικές στιγμές συγκίνησης και συναισθηματικής φόρτισης , τόσο με την προβολή της ταινίας-ντοκιμαντερ του Νίκου Ασλανίδη " Η Μπάντα|" όσο και με την καταπληκτική κατάθεση μαρτυρίων και την ξεχωριστή αφήγηση των ιστοριών μέσα απο το βιβλίο του «Μάρτυρες...100 χρόνια μετά» .
Μια καταπληκτική βραδιά φόρος τιμής στα θύματα της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού υπό τους ήχους της ποντιακής Λύρας .
«Μάρτυρες...100 χρόνια μετά»
Το βιβλίο «Μάρτυρες...100 χρόνια μετά» είναι συνεντεύξεις με επιζήσαντες της Γενοκτονίας. Πρόκειται για συνεντεύξεις που πήρα στα 40 χρόνια της δημοσιογραφικής μου πορείας από πρόσφυγες της πρώτης γενιάς. Άλλες δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά, άλλες ακούστηκαν σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και άλλες προβλήθηκαν στην τηλεόραση. Κοινός παρονομαστής είναι ο Πόντος και τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας.
Το ντοκιμαντέρ " Η μπάντα ..." βασίζεται στο βιβλίο που έγραψε ο Γιάννης Παπαδόπουλος, από την Κερασούντα. Ήταν μουσικός, μέλος της φιλαρμονικής ορχήστρας της Κερασούντας που "επιστρατεύτηκε" βίαια από τον σφαγέα των Ποντίων Τοπάλ Οσμάν. Η ορχήστρα αυτή αποτελείτο από 13 Ελληνες και τρεις Τούρκους. Ήταν υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις περιοδείες του Τοπάλ Οσμάν και να παίζουν τουρκικά εμβατήρια την ώρα που οι τσέτες έσφαζαν, βίαζαν και λήστευαν τους Ελληνες... Στο τέλος ο αιμοσταγής Τούρκος έδωσα εντολή και σφαγιάστηκε όλη η ορχήστρα. Ο μόνος που επέζησε ως εκ θαύματος ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος... Κατάφερε να έρθει στην Ελλάδα αλλά δεν ξανάπαιξε μουσική...
Εδώ και δύο χρόνια έγιναν γυρίσματα με τα παιδιά και τα εγγόνια του Γιάννη Παπαδόπουλου αφού ο ίδιος δεν ζει πια... Επίσης βρήκαμε και μιλήσαμε με αρκετά άτομα ποντιακής καταγωγής που έχουν συγγενείς-θύματα από τον Τοπάλ Οσμάν.
Πρόκειται για δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ στο οποίο συμμετέχουν περίπου 80 ηθοποιοί και η φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Γιαννιτσών.
Η δημοσιογραφική έρευνα και η σκηνοθεσία έγινε από τον Νίκο Ασλανίδη, ο οποίος επί 25 χρόνια εργάστηκε στην τηλεόραση. Η επιμέλεια του ντοκιμαντέρ έγινε από τους ιστορικούς Κ. Φωτιάδη, Θ. Κυριακίδη και Λ. Βασιλειάδης.
Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και αφιερώνεται στη μνήμη των 353.000 θυμάτων...
Η Γενοκτονία της...μνήμης
Έναν αιώνα μετά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ζούμε μια δεύτερη Γενοκτονία. Τη Γενοκτονία της… μνήμης. Το τραγικό με την ιστορία των προγόνων μας είναι ότι όσο ζούσαν οι επιζώντες (πρόσφυγες της πρώτης γενιάς) κανείς δεν τολμούσε να αμφισβητήσει τη Γενοκτονία.
Μετά από 100 χρόνια -και ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των επιζώντων έφυγε από τη ζωή- εμφανίστηκαν οι αρνητές της Γενοκτονίας όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και επί… ελληνικού εδάφους!!! Αν αυτές οι φωνές ακούγονται σήμερα τι θα γίνει άραγε στα επόμενα 100 χρόνια; Τότε όχι μόνο δεν θα υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες αλλά ούτε και αυτήκοες...
Οι μαρτυρίες αυτές λοιπόν, έρχονται να αποστομώσουν όλους αυτούς που είτε σκόπιμα είτε από άγνοια, αμφισβητούν τη Γενοκτονία των προγόνων μας.
Βιογραφικό Νίκου Ασλανίδη
Ο Νίκος Ασλανίδης σπούδασε δημοσιογραφία και άρχισε να εργάζεται απο το 1978 στην εφημερίδα " Θεσσαλονίκη". Στη συνέχεια εργάστηκε στις εφημερίδες "Βήμα" και "Νέα" ενώ διετέλεσε και αρχισυντάκτης της εφημερίδας "Αγγελιοφόρος".
Παράλληλα εργάστηκε στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Μακεδονίας, ΕΡΤ 2, 102FM και στο δημοτικό ραδιοσταθμό Καλαμαριάς.
Στην τηλεόραση εργάστηκε στον ΣΚΑΙ και στην ΕΤ3 όπου παρουσίασε τις εκπομπές "Ρεπορτάζ", " Εκ των προτέρων η εκ των υστέρων" και " Αληθινά Σενάρια". Για τις εκπομπές αυτές βραβεύτηκε κατ' επανάληψη απο πολλούς φορείς όπως το δημοσιογραφικό οργανισμό του ιδρύματος Μπότση, το μορφωτικό ίδρυμα της ´Ενωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης κ.α.
Με το ντοκιμαντέρ " Παράδοξη πατρίδα" που ασχολείται με τα μαρτυρικά χωριά, απέσπασε το βραβείο κοινού στο 17ο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Με το ντοκιμαντέρ «Η μπάντα...» που ασχολείται με τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, απέσπασε δυο βραβεία στο 21ο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Έχει ταξιδέψει σε περισσότερες απο 50 χώρες για τη δημιουργία ντοκιμαντέρ. Μεταξύ άλλων έχει κάνει ντοκιμαντέρ σε εμπόλεμες περιοχές, στις φτωχότερες χώρες της Αφρικής ενώ ανέδειξε ´Ελληνες που διαπρέπουν σε διάφορους τομείς σε όλο τον πλανήτη.
Είναι πρόεδρος του Συμβουλίου Δεοντολογίας της ´Ενωσης Συντακτών Μακεδονίας- Θράκης , συνεργάτης της εφημερίδας «Μακεδονία» και διαχειριστής της ιστοσελίδας alithinasenaria.gr Διετέλεσε στα διοικητικά συμβούλια πολλών συλλόγων πολιτιστικών, σωματείων , γονέων και κηδεμόνων ενώ αυτή την περίοδο προσφέρει εθελοντικά υπηρεσίες σε περισσότερα από δέκα ιδρύματα και συλλόγους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου