Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

«ΑλλάΖω Σελίδα… από τη Βιβλιοθήκη στο Σπίτι» .Από σπόρος... λουλούδι

ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ/Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ-ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΡΜΗΣ 

                 “ΑλλάΖω Σελίδα...από τη βιβλιοθήκη ↔ στο σπίτι”

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θέρμης ως ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών, συμμετέχει  ενεργά στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, που οργάνωσε και σχεδίασε η

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος,

με θέμα:

“ΑλλάΖω Σελίδα...από τη βιβλιοθήκη ↔ στο σπίτι”



Αγαπητοί  φίλοι της βιβλιοθήκης,

Με την ευχή να είμαστε όλοι καλά, ξεκινάμε το πρόγραμμα 
“ΑλλάΖω Σελίδα...από τη βιβλιοθήκη ↔ στο σπίτι”
και σήμερα,
 Παρασκευή 03/04/2020,
 σας προωθούμε ένα δημιουργικό εργαστήριο με τίτλο:
Από σπόρος... λουλούδι
Στο  εργαστήριο, μετατοπίζουμε το ενδιαφέρον μας στην φύση και στην σύνδεσή μας μαζί της. Τις μέρες αυτές όλοι μας στερούμαστε μια βόλτα στην εξοχή και την μυρωδιά ενός ευωδιαστού φυτού. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε λοιπόν, είναι να φέρουμε την φύση μέσα στο σπίτι μας ή στο μπαλκόνι/αυλή μας, σπέρνοντας ένας φυτό που όλοι αγαπάμε να μυρίζουμε και να χαϊδεύουμε… τον βασιλικό. Αφού μάθουμε τι έχει πει για αυτόν η ελληνική παράδοση, τα ποιήματα, τα τραγούδια, οι παροιμίες, μελετούμε την ιστορία και τις χρήσεις του και τον σπέρνουμε στην γλάστρα μας. Η καθημερινή του φροντίδα γεμίζει την μέρα μας και η ανάπτυξή του μας προσφέρει ικανοποίηση. Μόλις το φυτό μας αναπτυχθεί και απλώσει τα πρώτα του φυλλαράκια έχουμε έναν μικρό φίλο που θα μας συντροφεύει όλες αυτές τις μέρες που βρισκόμαστε κλεισμένοι στο σπίτι, αλλά και αργότερα! 
Μπορούμε να στείλουμε στην τοπική μας βιβλιοθήκη τις φωτογραφίες του φυτού μας, για να τις μοιραστούμε και με τα υπόλοιπα παιδιά.
Οι Βιβλιοθηκονόμοι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θέρμης θα δημοσιεύσουν τις φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα και έτσι θα βλέπουμε όλοι τα όμορφα γλαστράκια που θα δημιουργηθούν, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας!

Προσοχή: Στις φωτογραφίες δεν εμφανίζουμε  ποτέ το πρόσωπό μας!

               email Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θέρμης:
                         bibliothermi@gmail.com 



Μένουμε σπίτι, διαβάζουμε στο σπίτι!


ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ 
Από σπόρος... λουλούδι








ΜΗΝΥΜΑ 
ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ



“Ο κόσμος μεταβάλλεται διαρκώς. Τα πάντα αλλάζουν για όλους. Οι προκλήσεις είναι πιεστικές: η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή, η δημογραφική μετάβαση, η μετανάστευση, η ανισότητα, και η πίεση στα δημόσια οικονομικά. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα οικολογικό χρέος που επηρεάζει τα πάντα. Εμείς θα είμαστε θύματα αυτής της αλλαγής ή ... θα αποφασίσουμε να Αλλάξουμε Σελίδα; “

Αυτή ήταν η αφορμή, η πρώτη σκέψη που οδήγησε την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στον σχεδιασμό του νέου της εκπαιδευτικού προγράμματος “ΑλλάΖΩ Σελίδα” το οποίο πραγματεύεται δράσεις βασισμένες στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Όμως, αποδείχθηκε πως ο κόσμος μεταβάλλεται ταχύτερα από αυτό που νομίζουμε και ο άγνωστος, μέχρι τώρα, κορονοϊός “επισκέφθηκε” την χώρα μας, προτού καν οι βιβλιοθήκες του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών προλάβουν να “μελετήσουν” την 1η Σελίδα αυτού του βιβλίου.

Φαίνεται πως οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης βρέθηκαν στο προσκήνιο με τρόπο που κανείς δεν τον περίμενε και αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα σε ολόκληρο τον πλανήτη μάχεται για το πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία. Η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών κρίνεται απαραίτητη. Τα αποτελέσματα αυτών αποδεικνύονται άμεσα σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση της υγείας των ανθρώπων ενώ ταυτόχρονα εντοπίζονται παράπλευρα οφέλη που λειτουργούν ευεργετικά για τον πλανήτη.

Έτσι, όλοι #menoumespiti, μικροί και μεγάλοι, στις πόλεις και στα χωριά και εκμεταλλευόμαστε τις προσωπικές και οικογενειακές μας συλλογές-βιβλιοθήκες. Ο χρόνος διαστέλλεται…  η καθημερινότητα αλλάζει… η μοναξιά επιδεινώνεται… οι σκέψεις και τα συναισθήματα πολλαπλασιάζονται… Άραγε, μπορούμε να “Αλλάξουμε Σελίδα...από τη βιβλιοθήκη↔ στο σπίτι”;

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (EBE) παραμένει και επιμένει στον στόχο της, να ενημερώσει και να κινητοποιήσει μικρούς και μεγάλους να Αλλάξουν Σελίδα σε θέματα όπως η φτώχεια, η πείνα, η υγεία, η εκπαίδευση, η ισότητα, η ενέργεια, η ανάπτυξη, το κλίμα, η ειρήνη, η δικαιοσύνη ακόμα και αν εκείνοι παραμένουν στο σπίτι.

Για έναν μήνα, η ΕΒΕ θα προτείνει στις βιβλιοθήκες μέλη του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ) δύο εργαστήρια την εβδομάδα, με απώτερο σκοπό όλες οι οδηγίες να αποστέλλονται στους χρήστες - μέλη αυτών των βιβλιοθηκών σε ολόκληρη τη χώρα. Η σχέση μεταξύ βιβλιοθήκης και σπιτιού είναι αμφίδρομη καθώς αναφερόμαστε σε ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε στη βιβλιοθήκη όμως λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα αυτές τις μέρες “μεταφέρεται” προσωρινά στο σπίτι. Η συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων της βιβλιοθήκης και των μελών της δεν σταματά ποτέ, αντιθέτως ενισχύεται και δυναμώνει με τέτοιες δράσεις.

Πρόκειται για δράσεις δημιουργικής απασχόλησης, με επίκεντρο πάντα το βιβλίο, τις οποίες οι μικροί μας φίλοι (και όχι μόνο) θα μπορούν να τις υλοποιούν στο σπίτι. Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων, οι όμορφες δημιουργίες τους θα μπορούν να αποστέλλονται στην βιβλιοθήκη του τόπου τους και από εκεί να “ταξιδέψουν” σε ολόκληρη τη χώρα με την πολύτιμη βοήθεια των social media. Σε περίπτωση που αναζητάτε διευκρινίσεις σχετικά με την υλοποίηση των εργαστηρίων, μπορείτε να απευθύνεστε στη βιβλιοθήκη του τόπου σας και τους ανθρώπους που τόσον καιρό εμπιστεύεστε.



Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε αυτές τις μέρες, ίσως είναι μια ευκαιρία να αναρωτηθούμε, να αναζητήσουμε, να διερευνήσουμε, να ενημερωθούμε, να προβληματιστούμε και εν τέλει να ταξιδέψουμε μέσα από κάθε μορφής βιβλίο και δράση με συνοδοιπόρους τους δικούς μας αγαπημένους ανθρώπους.

ΑλλάΖΩ Σελίδα για μένα, για σένα, για τον κόσμο, τον πλανήτη, για όλους μας!



Μένουμε σπίτι, διαβάζουμε στο σπίτι!


Με εκτίμηση,


Ομάδα Συντονισμού Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος




Δεν υπάρχουν σχόλια: