Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Δήμος Θέρμης/Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ/Δημοτική Βιβλιοθήκη-Πινακοθήκη Θέρμης Hλεκτρονικός Κατάλογος Δικτύου Βιβλιοθηκών. https://library.thermi.gr

Δήμος Θέρμης/Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ/Δημοτική Βιβλιοθήκη-Πινακοθήκη Θέρμης

"Hλεκτρονικός Κατάλογος Δικτύου Βιβλιοθηκών "

https://library.thermi.gr/

H αναβάθμιση των υπηρεσιών της Δημοτικής Βιβλιοθήκης προς τους πολίτες, μέσω του προηγμένου συστήματος Koha ,  αναδεικνύει τον ενεργό ρόλο και    την  πολιτιστική δημιουργικότητα που επιτελεί η βιβλιοθήκη μιας πόλης. Έχοντας στο νου μας αυτό ανοίγουμε την λειτουργία της προς τον κόσμο και τους συμπολίτες μας αναβαθμίζοντας την.

  Το πρώτο βήμα εκσυγχρονισμού  είχε γίνει με την λειτουργία του συστήματος Αbect και σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης πριν από πολλά χρόνια .

Προχωράμε τώρα με την εγκατάσταση και την δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης βασισμένη στο πρόγραμμα  Koha.

 

https://library.thermi.gr/


 Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θέρμης θέλοντας να συμβαδίζει με τις εξελίξεις και τις σύγχρονες τάσεις της   βιβλιοθηκονομικής επιστήμης ,συνεργάζεται δημιουργικά και σε κλίμα εξωστρέφειας  δημιουργεί ηλεκτρονικές υπηρεσίες     στο κοινό,  που του επιτρέπουν να περιηγηθεί online στη βιβλιοθήκη μας.

  Φυσικά δεν είναι ένας απλός στατικός κατάλογος αλλά μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα μέσα από επιλογές να βρίσκονται πληροφορίες (on time) αποδελτιωμένες με λέξεις κλειδιά και κριτήρια. Εκτός τον εύκολο εντοπισμό των τεκμηρίων ο χρήστης μπορεί να γνωρίζει και την κατάσταση του τεκμηρίου που τον ενδιαφέρει δηλ. αν το υλικό δανείζεται ή όχι, να γνωρίζει τη ημερομηνία επιστροφής του υλικού, να κάνει κράτηση σε ένα τεκμήριο που χρειάζεται και τέλος να ανανεώσει υλικό που είναι ήδη χρεωμένος χωρίς να επισκεφτεί το χώρο της βιβλιοθήκης

 Αυτό είναι κάτι ασφαλές & ενδιαφέρον από τη μία, αλλά και χρήσιμο από την άλλη για το αναγνωστικό κοινό το οποίο έρχεται πιο κοντά και με ασφάλεια στην εξερεύνηση της συλλογής του δικτύου Βιβλιοθηκών του Δήμου μας.

 Βρισκόμαστε στην  πρώτη φάση  όπου έχουμε ολοκληρώσει την μετάπτωση των δεδομένων των συλλογών

  της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, 

της   Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κ.Π.Βασιλικών

της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κ.Π.Ν.Ρυσίου 

& της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Κ,Π.Ν.Ραιδεστού

 Σύντομα στον κεντρικό ηλεκτρονικό κατάλογο και στην πλατφόρμα θα προστεθούν και οι συλλογές των Δημοτικών Βιβλιοθηκών του Κέντρου Πολιτισμού Τριλόφου & του Κέντρου Πολιτισμού Ταγαράδων ,που πρέπει να επισημάνουμε ότι το έργο μετάπτωσης και οργάνωσης των συλλογών, έχει αναλάβει αφιλοκερδώς σε συνεργασία με τους βιβλιοθηκονόμους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης το τμήμα Βιβλιοθηκονομίας  του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τους ευχαριστούμε για την διαχρονική και εποικοδομητική συνεργασία, με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες μας.

 Eπόμενο  προγραμματισμένο  καινοτόμο βήμα συνεργασίας και εξωστρέφειας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θέρμης, είναι η ενεργή συμμετοχή της ως ιδρυτικό μέλος, στην  διαδημοτική    προσπάθεια   για την δημιουργία μίας Μητροπολιτικής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης που θα συμμετέχουν οι Βιβλιοθήκες μας σε συνεργασία με τις Βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης ,του Δήμου Καλαμαριάς , &  του Δήμου Παύλου Μελά, θέτοντας γερές βάσεις και θεμέλια για την οργάνωση του Μητροπολιτικού Δικτύου βιβλιοθηκών του Ν.Θεσσαλονίκης   

 

«Ενωμένες Βιβλιοθήκες= Δυνατές Βιβλιοθήκες!!!»


Δεν υπάρχουν σχόλια: