Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ‘ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΛΑ’

 ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ /ΔΕΠΠΑΘ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ-ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΡΜΗΣ 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

 ‘ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΛΑ’

Ένα συλλογικό μυθιστόρημα που έγραψαν οι μαθητές της Λέσχης Ανάγνωσης

του 3ου Γυμνασίου Θέρμης κι εξέδωσε ο Δήμος Θέρμης.


  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΘΕΡΜΗΣ      ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
                                   ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΘΕΡΜΗΣ                                  

 

Ο Δήμος Θέρμης, η Αντιδημαρχία Παιδείας, η ΔΕΠΠΑΘ ,η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θέρμης και η Λέσχη Ανάγνωσης ‘Logomathemania’ του 3ου Γυμνασίου Θέρμης διοργανώσαν παρουσίαση του βιβλίου ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΛΑ, την Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 18:30, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Θέρμης.

 

Το βιβλίο «Εκεί που Άρχισαν όλα» είναι ένα πρωτότυπο μυθιστόρημα που σχεδιάστηκε και γράφτηκε ομαδοσυνεργατικά από 30 μαθητές/τριες της Λέσχης Ανάγνωσης του 3ου Γυμνασίου Θέρμης, το σχολικό έτος 2018-2019εμπνευσμένο από 5 διαφορετικά μεταξύ τους λογοτεχνικά βιβλία. Το μυθιστόρημα αυτό πήρε μορφή βιβλίου το 2020 κι άρχισε το ταξίδι του με πρώτη στάση τις Βιβλιοθήκες όλων των Γυμνασίων της Κεντρικής Μακεδονίας. Κομβικός σταθμός όμως στάθηκε ο Δήμος Θέρμης και ιδιαίτερα η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θέρμης , το 2022, που στήριξε το όνειρό του να ταξιδέψει ακόμα πιο μακριά. Και να που τώρα έχει ταυτότητα εκδοτική και υπόσταση βιβλιογραφική! Και να που τώρα βρίσκεται στα ράφια όλων των Δημοτικών Βιβλιοθηκών του Δικτύου Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος! Και να που τώρα μπορεί να ταξιδέψει κι άλλους εκτός από τα παιδιά της Λέσχης Ανάγνωσης του 3ου Γυμνασίου Θέρμης!
 

Ο Δήμος Θέρμης η Αντιδημαρχία Παιδείας , η ΔΕΠΠΑΘ & η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θέρμης αναγνωρίζοντας από την πρώτη στιγμή το έργο της Λέσχης και τη σημασία του βιβλίου, αγκάλιασε και υποστήριξε ηθικά και οικονομικά όλη την προσπάθεια του 3ου Γυμνασίου Θέρμης για προώθηση της φιλαναγνωσίας και ταξίδεψε το βιβλίο κι έξω από το πλαίσιο του σχολείου!Το ‘Εκεί που άρχισαν όλα’ με τη σειρά του, αποτελεί άλλον έναν κρίκο που συνδέει την πόλη με το “Διεθνές Δίκτυο των Πόλεων που Μαθαίνουν” της UNESCO (GlobalNetwork of LearningCities).

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ:

Ήταν μια υπέροχη βραδιά! Τα παιδιά που έγραψαν το βιβλίο το 2019 «ανακρίθηκαν» από τα νέα μέλη της λέσχης και μας εξήγησαν με τις απαντήσεις τους όλη τη διαδικασία, την εμπειρία, τα συναίσθηματά τους και πολλά άλλα. Απαντήσεις ειλικρινείς, ώριμες, συγκινητικές! Συζήτησαν με τον συγγραφέα κο Σκαμπαρδώνη ζητήματα συγγραφής. Οι συγγραφείς Τεύκρος Μιχαηλίδης, Λεύκη Σαραντινού, Ρένα Κύρκα (ιδρύτρια της Λέσχης το 2006) μάς έστειλαν τα μηνύματά τους. Η μουσική και οι στίχοι που έγραψαν οι μαθήτριες Μαρία Μπογιαννιδου, Στεφανία Τριανταφύλλου και Ουρανία Χαραλαμπίδου, ενορχηστρωμένα από την κα Ράλλη, χορεύτηκαν από τα νέα μέλη. Η Ελπίδα Παυλάκη με τη γλυκεια φωνή της τραγούδησε τους στίχους. Είδαμε το φιλμ που έφτιαξαν στο Μουσείο Κινηματογράφου για να εξιστορήσουν την υπόθεση του βιβλίου, άλλο φιλμάκι προώθησης, το ebook, το βιβλίο να εμφανίζεται  στις δημοτικές βιβλιοθήκες της χώρας και τόσα πολλά ακόμα που δεν τα αναφέρω, γιατί θα σταματούσατε να διαβάζετε αυτήν την ανάρτηση. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον δήμαρχο κο Παπαδόπουλο, στον κο  Βαγιωνά, τον κο Αγγέλου, τον κο Αποςτολου και σε όλο το επιτελείο Πολιτισμού και Παιδειας του Δήμου Θέρμης που μας στήριξε έμπρακτα και με ενθουσιασμό!

Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά που πήραν μέρος σε αυτό το εγχείρημα.

Παιδιά είσαστε υπέροχοι. Και εσείς που ανεβήκατε στη σκηνή και εσείς που προτιμήσατε να μην ανεβείτε.

Χυσούλα Βαρδαλή /Ιδρυτικό Μέλος της Λέσχης Ανάγνωσης Logomathemania

Σας ευχόμαστε να είστε καλοτάξιδοι προς τους προορισμούς της ζωής σας!Πόσο φοβερά ήταν ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ χθες!

Να μιλήσω για τους βετεράνους, συγγραφείς, που παρόλο που είναι λυκειόπαιδα ή φοιτητές, αφιέρωσαν το απόγευμά τους στη Λέσχη!

Να μιλήσω για τις υπέροχες απαντήσεις τους στη συνέντευξη κι ακόμα περισσότερο για τις εμπνευσμένες κι ακομπλεξάριστες ερωτήσεις τους στον κ.Σκαμπαρδώνη!!

Να μιλήσω για τα υπέροχα χαμόγελα και την αγάπη που μας δείχνουν παρόλα τα χρόνια που έχουν περάσει...!!!

Αλλά και τα νέα μας μέλη ήταν φοβερά, παρόλο που ακόμα -λόγω κορωνοϊου- δεν έχουν βιώσει ακόμα τη Λέσχη σε όλη της τη διάσταση...! Χθες το απόγευμα πήραν συνέντευξη από τους παλιούς..., χόρεψαν, φωτογράφησαν, υποδέχτηκαν κι εξυπηρέτησαν τους καλεσμένους μας...

Τι όμορφο να δουλεύεις με παιδιά και για τα παιδιά!!!

Αννα Παπασπανού /Καθηγήτρια Ομάδας Λέσχης Ανάγνωσης Logomathemania

 

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε όλο το ταξίδι του βιβλίου από το 3ο Γυμνάσιο Θέρμης μέχρι το Παλέρμο της Ιταλίας, αλλά και τα μελλοντικά του σχέδια.

 

Περίληψη Βιβλίου

30 + 5 x 5 = 1 Γίνεται;

Κι όμως γίνεται! Στη ‘Λέσχη Ανάγνωσης και Συγγραφικό Εργαστήρι’ του 3ου Γυμνασίου Θέρμης, «Εκεί που άρχισαν όλα» δηλαδή…, Γίνεται!

Τριάντα(30) παιδιά… και πέντε(5) βιβλία… επί πέντε(5) ομάδες… γέννησαν ένα(1) βιβλίο – το βιβλίο της Λέσχης «ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΛΑ»!

Πέντε τελείως διαφορετικοί άνθρωποι γνωρίζονται και ενώνονται με σκοπό να λύσουν τη μυστηριώδη υπόθεση ενός χαμένου χειρόγραφου. Μια περιπετειώδης διαδρομή, από την Κέρκυρα στη Σέριφο… κι από τη Θεσσαλονίκη στη Σαντορίνη και τη Ρόδο, αρχίζει…

 

PHOTO CREDITS : MARIA SEVASTIDOU

Ποια είναι η Λέσχη Ανάγνωσης – Συγγραφικό Εργαστήρι - ‘LogoMatheMania’ του 3ου Γυμνασίου Θέρμης;

Η Λέσχη Ανάγνωσης-Συγγραφικό Εργαστήρι «LogoMatheMania» λειτουργεί στο 3ο Γυμνάσιο Θέρμης από το 2006. Μαθητές και καθηγητές συζητούν και ανταλλάσσουν ιδέες εμπνευσμένοι από τα βιβλία που διαβάζουν, προσεγγίζοντας τη Λογοτεχνία διαθεματικά, διαδραστικά, εμπειρικά και με στόχο να γεννήσουν καλούς αναγνώστες και να προωθήσουν τη φιλαναγνωσία.

Από την ίδρυσή της (2006) η Λέσχη λειτουργεί με εβδομαδιαίες διά ζώσης συναντήσεις μετά το πέρας των μαθημάτων. Όλα αυτά τα χρόνια, μαθητές και καθηγητές, εκτός από ταξίδια στον κόσμο των βιβλίων πραγματοποιούν πολλά ταξίδια δημιουργικά (ταινίες, θεατρικά, χάρτες, πειράματα, κόμικς, επιτραπέζια κ.α), αλλά και ταξίδια πραγματικά (εκπαιδευτικές εκδρομές κι επισκέψεις) σε τόπους που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνδέονταν με τα βιβλία που διαβάζουν!

Από το 2006 έχουν περάσει δεκάδες μαθητές και καθηγητές από τη Λέσχη Ανάγνωσης και θα συνεχίσουν να περνούν και να ‘παίρνουν’ από αυτή ό,τι έχει να τους προσφέρει, είτε αυτό είναι ένα καταφύγιο για τους φίλους του βιβλίου…, η λογοτεχνική συντροφιά…, το φυτώριο νέων συγγραφέων… ή το ταξίδι! Η Λέσχη αποτελεί για κάθε έναν που την έζησε κάτι διαφορετικό, αλλά για όλους είναι ‘Εκεί που άρχισαν όλα’.

                                     

Η Λέσχη Ανάγνωσης – Συγγραφικό Εργαστήρι –  LogoMatheMania’ συμμετείχε μετο ‘Εκεί που Άρχισαν όλα’ και στο 4ο Συνέδριο Δημιουργικής Γραφής στη Φλώρινα (2019) [Πρακτικά 4ου Διεθνούς Συνεδρίου Δημιουργικής Γραφής:https://cwconference.web.uowm.gr/index.php/el/, αλλά και στο 5ο Διεθνές Συνέδριο Δημιουργικής Γραφήςστο UniversitàdegliStudidiPalermo (2022) [: https://cwconference.web.uowm.gr/index.php/el/ ] [ακόμα δεν έχουν εκδοθεί τα Πρακτικά].

 

Λέσχη Ανάγνωσης – Συγγραφικό Εργαστήρι - ‘LogoMatheMania

 

Υπεύθυνες ΚαθηγήτριεςΒαρδαλή Χρυσούλα, Ιγγλέση Ευαγγελία, Κορλού Αργυρώ, Μουρουζίδου Όλγα, Παπασπανού Άννα

Ιστολόγιοhttp://blogs.sch.gr/3gymtherm

Ηλεκτρονική διεύθυνσηreadingclub3gymtherm@gmail.com


  
BACK STAGE

Δεν υπάρχουν σχόλια: