Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΙΔΙΟΣ ΤΟΠΟΣ ΆΛΛΟΙ ΚΑΙΡΟΙ

Δημοτική Πινακοθήκη Θέρμης 6/9 - 8/10 2010


Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης

¨Θεσσαλονίκη – ίδιος τόπος άλλοι καιροί¨

από τα Τμήματα Εικαστικών του Π.Κ. Θέρμης



Υπεύθυνες καθηγήτριες: Λίζα Ερμείδου, Αμαλία Ευαγγελοπούλου, Βαρβάρα Ζουρνά, Χριστίνα Καραογλάνη, Αυαγγελία Κούσα, Αλεξάνδρα Λεπτοκαροπούλου, Ελίζα Μοσχοπούλου, Εύη Μπαντιάκα, Αθηνά Σαββίδου, Ανδρονίκη Τσατάλη.

Επιμέλεια έκθεσης : Χριστίνα Καραογλάνη.
Συντονίστρια:Αγγελική Κουρμουλάκη


Μετά από την έκθεση «Ετεροτοπίες: ο απόηχος της 1ης biennale Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης» που παρουσίασαν το 2008 τα τμήματα εικαστικών του Κ. Π. Ν. Ρυσίου, ακολούθησε φέτος «ο απόηχος της 2ης biennale», αυτή τη φορά με τη συμμετοχή τμημάτων από όλα Κέντρα Πολιτισμού του Δήμου. Το Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης, ως χορηγός και στις δύο κορυφαίες διοργανώσεις της πόλης της Θεσσαλονίκης, αξιοποίησε τη συμμετοχή του αυτές, δίνοντας την ευκαιρία στους εικαστικούς μαθητές του, να ζήσουν από κοντά την εμπειρία της Σύγχρονης Τέχνης. Έτσι, οργανώθηκαν ξεναγήσεις σε χώρους της biennale, επαφές με καλλιτέχνες, αλλά και εκπονήθηκαν ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα στα εργαστήριά του. Το αποτέλεσμα ήταν η παρουσίαση δύο εξαιρετικών εκθέσεων, με ενδιαφέρον και περιεχόμενο και κυρίως κατανοητές από το κοινό.




Αξίζει να αναφέρουμε, ότι η φετινή έκθεση με τίτλο «Θεσσαλονίκη: ίδιος τόπος άλλοι καιροί» περιλαμβάνει κατασκευές, εγκαταστάσεις, μικτές τεχνικές, φωτογραφία, γλυπτά, οπτικοακουστικά στοιχεία και κινούμενα μέρη, βιντεοπροβολές από τη biennale και στιγμιότυπα από τη δουλειά στα εργαστήρια. Πρόκειται για έκθεση που αποτελεί γόνιμη μαθητεία στη Σύγχρονη Τέχνη. Έχει σαφείς αναφορές στην έκθεση του workshop νέων καλλιτεχνών της biennale, αλλά παράλληλα είναι γεμάτη εκπλήξεις, ρομαντισμό, φαντασία και καλλιτεχνική σκέψη. Κάθε έργο συνοδεύεται από επεξηγηματικό κείμενο, ώστε να είναι εύληπτο το περιεχόμενό του από τον επισκέπτη. Μία έκθεση φτιαγμένη κατά βάση από παιδιά, δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από την ουσία μιας έκθεσης καλλιτεχνών.

Μ΄ αυτήν την έκθεση υλοποιούνται τρεις βασικοί στόχοι των εργαστηρίων. Ο πρώτος είναι η ομαδική και συντονισμένη λειτουργία των 12 εργαστηρίων του Πολιτιστικού Κέντρου σε κοινό πλαίσιο. Ο δεύτερος, αφορά στην εκπαίδευση του κοινού σ΄ αυτό το είδος Τέχνης που δεν επενδύει στη διακόσμηση, αλλά στην ιδέα πίσω από την εικόνα. Ο τρίτος στόχος είναι η σύνδεση των εργαστηρίων με το πνεύμα και τον παλμό της Τέχνης του Σήμερα, δίνοντας την ευκαιρία στους μικρούς και μεγάλους μαθητές τους να λειτουργήσουν ως αληθινοί καλλιτέχνες.


 
Μ΄ αυτές τις εκθέσεις, ουσιαστικά, καθιερώνεται η παρουσίαση ενός εικαστικού event κάθε χρόνο, που θα αποτελεί το απαύγασμα της μαθητείας στις Εικαστικές Τέχνες.

Αγγελική Κουρμουλάκη

Συντονίστρια Εικαστικών Σπουδών Π. Κ. Θέρμης

Δεν υπάρχουν σχόλια: