Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

«Η εθελοντική προσφορά του προσκοπισμού»

ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ-1ο ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΘΕΡΜΗΣ

«Η εθελοντική προσφορά του προσκοπισμού»

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011 
Αίθουσα Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θέρμης
Π.Κ.Θ



Ο Δήμος Θέρμης συμμετέχοντας στο Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού τίμησε Παλαιούς Βαθμοφόρους Προσκόπων οι οποίοι προσέφεραν υπηρεσίες στην κοινωνία της περιοχής - ιδιαίτερα στα νέα παιδιά - κατά την διάρκεια των 42 χρόνων λειτουργίας του 1ου Συστήματος Προσκόπων στη Θέρμη.

Ο Δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος επισήμανε:

«Η σημαντικότερη διαδικασία ενδυνάμωσης στις τοπικές κοινωνίες είναι ο εθελοντισμός, ειδικά η εθελοντική προσφορά των νέων παιδιών και ακόμα περισσότερο η εκπαίδευση τους στην εθελοντική προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο».

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης Σωκράτης Φάμελλος τόνισε :


«Ο προσκοπισμός υποστηρίζει τη δημιουργία και την ανάπτυξη πνευματικής και πολιτιστικής δράσης, μετέχει στη συζήτηση των προβλημάτων που απασχολούν νέες και νέους στη Θέρμη ενώ προωθεί δραστηριότητες αξιοποίησης και οργάνωσης του χρόνου των νέων».

Η Αρχηγός του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης Νικολέτα Αντωνιάδου, θεωρεί ότι οι νέες και νέοι βαθμοφόροι των λυκόπουλων (6-11 ετών) των προσκόπων (11-15 ετών) και των ανιχνευτών (15-18 ετών) αποτελούν την πιο ελπιδοφόρα έκφραση της τοπικής κοινωνίας της Θέρμης.


Με τη συμμετοχή του 1ου Συστήματος σε διάφορες δράσεις ( Γιορτές Χριστουγέννων , νεανικά φεστιβάλ , Θέρμης Δρώμενα ) είμαστε πάντα κοντά στους νέους και την κοινωνία.

Σημαντική εκδήλωση για το σύστημα μας , θα είναι η φετινή εξαμελής αποστολή στο 22ο Παγκόσμιο Τζάμπορη στην Σουηδία (27/7-7/8/2011 – Συμμετέχουν 30.000 πρόσκοποι) όπου η ομάδα μας θα έχει την ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και τεχνικών δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με πρόσκοπους από όλο τον κόσμο.

Ο πρώτος Παλαιός Αρχηγός Δημήτρης Μιχαηλίδης μας είπε :


«Ο προσκοπισμός είναι το πιο επιτυχημένο παγκοσμίως σύστημα κοινωνικής διαπαιδαγώγησης νέων, προσαρμοσμένο στα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της κάθε κοινωνίας.

Ο Προσκοπισμός είναι ένα ζωντανό εργαστήριο ανάπτυξης του εθελοντισμού. Οι Βαθμοφόροι είναι εθελοντές κοινωνικής ανάπτυξης, και στην σημερινή εποχή της έντονης τάσης χρηματισμού των πάντων, η προσφορά των νέων προσκόπων της Θέρμης στα παιδιά των κατοίκων της Θέρμης προσλαμβάνει πολύ ιδιαίτερες διαστάσεις.


Η αναγνώριση σήμερα, της προσφοράς των παλαιών βαθμοφόρων προσκόπων είναι πράξη σηματοδότησης νέας προσπάθειας εξάπλωσης του εθελοντισμού.

Να σας θυμίσω ότι ο προσκοπισμός στην Θέρμη είναι πολύτιμος φίλος για τα παιδιά της Θέρμης από πολύ παλαιά με αρχηγό τον αείμνηστο Θεόδωρο Λίτσα.

Αναβίωσε το 1969 με πρωτοβουλία του Γεώργιου Τσιτλακίδη (αναγνώριση λειτουργίας 9 Μαρτίου 1969) με πρώτους προσκόπους τους:

Στέλιο Κυριακίδη, Λάκη Ηλιόπουλο, Στέλιο Μπουλιώνη, Γιώργο Δράζο και Θόδωρο Τσιλιγκόπουλο.


O Yπεύθυνος Εθελοντισμού του Δήμου Θέρμης κ.Κώστας Τιτέλης τόνισε ότι στόχος για το 2011 είναι η καλλιεργεία εθελοντικής συνείδησης σ΄όλες της βαθμίδες της εκπαίδευσης, ισχυροποίηση των ήδη υπαρχόντων εθελοντικών ομάδων και η δημιουργία νέων εθελοντικών πυρήνων στο νέοσύστατο καλλικρατικό Δήμο Θέρμης.
Στα 42 χρόνια προσφοράς ως Αρχηγοί Συστήματος πρόσφεραν οι:

Δ. Μιχαηλίδης, Α. Κρυστάλλης, Γ. Μακαδασόπουλος, Γ. Παναγιωτόπουλος,

Ν. Βογιατζής, Χ. Ποϊράζης, Ν. Φίλιος, Γ. Μαύρος, Α. Παπαδοπούλου,

Β. Ανδρούτσος, Ι. Αντωνιάδου, Γ. Αντωνιάδου και σήμερα η κα Ν. Αντωνιάδου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: