Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ"ΜΙΑ ΒΑΛΙΤΣΑ ΜΑΥΡΟ ΧΑΒΙΑΡΙ"/ΠΡΟΚΟΠΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ /ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ-----ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΔΗΜΗΤΡΗ & ΙΟΥΛΙΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗ/ΣΤΑΥΡΕΪΤΙΚΑ 2016/ΘΕΡΜΗΣ ΔΡΩΜΕΝΑ


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ -ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
ΘΕΡΜΗΣ ΔΡΩΜΕΝΑ 2016
 
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΘΕΡΜΗΣ

ΣΤΑΥΡΕΤΚΑ 2016
 
 ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ

 
 
 
ΣΟΦΙΑ ΠΡΟΚΟΠΙΔΟΥ - ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ  & ΙΟΥΛΙΑ ΧΙΟΝΙΔΗ -ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ
 

ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016
ΩΡΑ 19:30 Μ.Μ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ & ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ



 
ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ-ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΘΕΡΜΗΣ

 

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η  ηθοποιός & Πρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ
κ.Χριστίνα Σαχινίδου.
Την εκδήλωση συνόδευσαν μουσικά ,η υψίφωνος Μήδεια Χουρσουλίδου, ο Ανδρέας Μιχαηλίδης στο Ακορντεόν και Παναγιώτης Βελονάς στη Λύρα.


ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
 
 
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ-ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΡΜΗΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ"  ΘΕΡΜΗΣ
 
 


ΠΡΟΚΟΠΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ

 
Λίγα λόγια για το βιβλίο μου

 


 

«Μια βαλίτσα μαύρο χαβιάρι»
 είναι συλλογή 18 διηγημάτων με μία κεντρική ηρωίδα την Αντιγόνα που είναι στη θέση της ακροάτριας ή παρατηρήτριας, αλλά και πρωταγωνίστριας  στα γεγονότα που συμβαίνουν στην πρώην ΕΣΣΔ –και την Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια.

 

Οι τίτλοι των διηγημάτων (νουβελών ) λένε από μόνοι τους: «Ο μικρός Στάλιν», «Ο Αχιλλέας και ο Βοροσίλοβ», «Ο ξάδελφος Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β'» , «H γιαγιά Μαρία, o γάτος και o Στάλιν», «Πως ο θειος Κώστας έφτυσε το Λένιν», «Ο Όμηρος και η Μαρία Κάλλας», «Ο Αχιλλέας και το 26ο συνέδριο του ΚΚΣΕ». «Μυστική οργάνωση «Παιδαγωγική Εταιρία», «ΚΚΣΕ και το νεφρό της Αντιγόνας», «Ο «Γάμος» της 25ης Μαρτίου»…

 

Αλλά και τα υπόλοιπα διηγήματα: «Η γιαγιά – ρατσίστρια», «Η γριά Λεμόνα φεύγει στον Παράδεισο», «Γλυκό από  σύκα», «Το θέατρο του Αχιλλέα», «Οι θείοι Σόνια και Κόλια και η γουρούνα τους Κάτκα», «Ο Πατέρας Βάνια»,  «Η Βάλια, το ποδήλατο της και ο έρωτας του Βάνια», «Μια βαλίτσα μαύρο χαβιάρι»,  επίσης αναφέρονται στις προσωπικές ιστορίες που διαδραματίζονται στην εποχή μεγάλων ιστορικών αλλαγών.

 

Οι ήρωες περνούν από πολλές συμπληγάδες και φτάνουν σε ένα και μοναδικό καταφύγιο που έχει μόνιμες αξίες και τους δυναμώνει για να συνεχίζουν τη Ζώη τους. Είναι η αγάπη και αθωότητα, που τους σώζει και τους δίνει ελπίδα και ευτυχία. Όλοι τους είναι πραγματικά ευτυχισμένοι άνθρωποι γιατί μπόρεσαν και επιβίωσαν με όχημα τη απόλυτη πίστη ότι ... η ζωή είναι ωραία  ότι και αν μας επιφυλάσσει η μοίρα, γιατί το κάθε τέλος είναι και μια αρχή.

Σοφία Προκοπίδου

 

 Βιογραφικό

Η Σοφία Προκοπίδου είναι δημοσιογράφος. Στην Ελλάδα ζει  από το 1990. Είναι φιλόλογος της ρωσικής φιλολογίας και εργάστηκε πολλά χρόνια στη Μέση εκπαίδευση ως καθηγήτρια στο Σότσι της Ρωσίας.

Τα τελευταία 18 χρόνια εργάζεται  στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Έχει γράψει στην ελληνική γλώσσα δυο θεατρικά έργα «Η χώρα των μανταρινιών» και «Η Ρόζα και η ‘Αντα»  και μια συλλογή διηγημάτων  «Μια βαλίτσα μαύρο χαβιάρι» είναι το πρώτο της λογοτεχνικό βιβλίο.
Toν  Ιούλιο του 2003  κυκλοφόρησε στη Μόσχα η έκδοση του βιβλίου  "Μια βαλίτσα μαύρο χαβιάρι" στη μετάφραση, αλλά με διαφορετικό τίτλο: "Η γριά Λεμόνα φεύγει στον Παράδεισο και άλλες ιστορίας της Αντιγόνα». Είναι 19 νουβέλες και διηγήματα: http://litznak.ru/biblioteka.html
Το βιβλίο ήδη βραβεύτηκε (από το χειρόγραφο) από το Ρωσικό τμήμα της Παγκόσμιας Οργάνωσης " Αρτίδα" που έχει ως σύνθημα τα λόγια του Ντοστογέφσκυ «Η ομορφιά θα σώσε

 
 
 
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ & ΙΟΥΛΙΑ ΧΙΟΝΙΔΗ
Η Ιουλία Χιονίδη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Καζακστάν,  σπούδασε Παιδαγωγικά, Καλές Τέχνες και Σχέδιο στο Παιδαγωγικό Κολλέγιο  και στο Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο Μπουκετοβ της πόλης Καραγκάντα του Καζακστάν. Ασχολήθηκε επίσης με τη μουσική και ολοκλήρωσε τις σπουδές του ωδείου.
Έχει διδάξει ζωγραφική τόσο σε δημόσια σχολεία στην Καραγκάντα, στο Αμπαϊ όσο και σε ιδιωτικές σχολές. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και αγιογραφίας και έχει πάρει  μέρος σε ομαδικές. Σήμερα ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη και είναι παντρεμένη με τον επίσης καλλιτέχνη Δημήτρη Χιονίδη.
 
 
Ο Δημήτρης Χιονίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Καζακστάν, σπούδασε  Παιδαγωγικά, Καλές Τέχνες και Σχέδιο στο  Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο Μπουκετοβ της πόλης Καραγκάντα του Καζακστάν.  Ειδικεύθηκε  στην ξυλουργική και ξυλογλυπτική. Δίδαξε  ζωγραφική και εικαστικά σε σχολεία μέσης εκπαίδευσης στην πόλη Καραγκάντα και στη Σχολή Καλών Τεχνών της πόλης Αστανα του Καζακστάν. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις ζωγραφικής και αγιογραφίας. Σήμερα ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη και είναι παντρεμένος με τον επίσης καλλιτέχνη Ιουλία Χιονίδη.
 
  


 

 







 



 
 





 





























 



































 









Δεν υπάρχουν σχόλια: