Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Βασιλικών το Μήνα Οκτώβριο ...Είχαμε Θέμα!!!

Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ -ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΡΜΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ

"Στη Βιβλιοθήκη Κάθε Μήνα Έχουμε Θέμα."

Οκτώβριος:"Λογοτεχνικοί Τόποι"


"Λογοτεχνικοί Τόποι"

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018
10:00 Π.Μ
ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ 

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ  Η ΤΑΞΗ Ε3  ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ

ΕΜΨΥΧΩΤΕΣ
ΒΑΓΙΩΝΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΛΕΜΟΝΗ ΟΛΓΑ

Συνεχίζοντας την διαχρονική συνεργασία με το Δ.Ε.Β και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θέρμης   συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα ¨Κάθε μήνα ¨έχουμε Θέμα", υλοποιώντας καινοτόμες δράσεις σε συνεργασία με τις κατά τόπους σχολικές μονάδες  με΄πυρήνα" πάντα το βιβλίο  και τις συλλογές  των Δημοτικών Βιβλιοθηκών που λειτουργούν  στα Κέντρα Πολιτισμού της Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ- Δήμου Θέρμης .




Τι πιο ωραίο από το να περιγράφεις ένα λογοτεχνικό τόπο με την βοήθεια των χαρτών και των λευκωμάτων.Οι χάρτες πάντα υπήρχαν στα βιβλία είτε  για να μας προσανατολίσουν στο να εντοπίσουμε κάποια περιοχή ή να ανακαλύψουμε το μυστικό κάποιου κρυμμένου θησαυρού και αποτελούν πάντα σημαντικό εργαλείο για να μπορέσουμε να ξεδιπλώσουμε τις φανταστικές ή πραγματικές μας λογοτεχνικές ιστορίες και ιδιαίτερα για τον τόπο τον οποίο ζούμε καθημερινά τις δικές μας μοναδικές ιστορίες και περιπέτειες. 
Έτσι και εμείς με την πολύτιμη βοήθεια των χαρτών και με οδηγό ένα ιστορικό λεύκωμα που έφτασε στα χέρια μας έπειτα απο 80 χρόνια και τις εικόνες που δημιούργησαν οι μαθητές του Ε3 του Δημοτικού Σχολείου Βασιλικών , βασισμένοι στις ιστορίες των βιβλίων που διαβάσαμε στις προηγούμενες συναντήσεις μας, εξερευνώντας λογοτεχνικούς τόπους δημιουργήσαμε την δική μας μοναδική ιστορία με στόχο την ανάδειξη  και ένωση δύο μακρινών "λογοτεχνικών τόπων" του ¨Ορεγκον  των Η.Π.Α και των Βασιλικών του Δήμου Θέρμης.







Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ


1940-2018 Βασιλικά-Όρεγκον (Η.Π.Α):
Ένα Λεύκωμα ενώνει δύο τόπους !!!
Την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018,την ώρα που κάναμε μάθημα ήρθε η κυρία Διευθύντρια αναστατωμένη ,κρατώντας κάτι πολύτιμο στα χέρια της. Η κυρία μας αφού το είδε κι αυτή έφυγε από την αίθουσα αναστατωμένη και ελαφρώς ενθουσιασμένη. Κι εμείς μείναμε μόνοι μας με τα βλέμματα μας καρφωμένα πάνω στην κλειστή πόρτα γεμάτοι απορία.
Η απορία μας ευτυχώς λύθηκε την άλλη μέρα το πρωϊ λίγο πρίν ξεκινήσει η γιορτή της 28ης
Οκτωβρίου, η κυρία διευθύντρια μας έλυσε την μεγάλη απορία. Μία ομάδα οχτώ Αμερικανών πολιτών είχαν έρθει και παρέδωσαν  στο Σχολείο μας ένα Λεύκωμα.
Το λεύκωμα αυτό το είχε στείλει το Δ.Σ.Βασιλικών σ΄ ένα σχολείο του Όρεγκον της Αμερικής το 1940, όπου ήταν δάσκαλος ο πατέρας  των   Αμερικανών που μας είχαν επισκεφθεί.
Τα παιδιά του όταν ο πατέρας τους «έφυγε» από τη ζωή, βρήκαν στα πράγματα του αυτό το λεύκωμα και θεώρησαν ηθική τους υποχρέωση να το παραδώσουν στο σχολείο μας, τιμώντας έτσι τη μνήμη του πατέρα τους.
Το ιστορικό αυτό κειμήλιο περιέχει φωτογραφίες από τα παιδιά που φοιτούσαν στο σχολείο μας και συγκεκριμένα το 1940 (πρίν από τον πόλεμο),χειροτεχνίες των παιδιών, αποξηραμένα φυτά του τόπου μας. Επίσης έχει κείμενα στα ελληνικά και στα αγγλικά που μας δίνουν πληροφορίες για τις συνήθειες εκείνης της εποχής, την σχολική ζωή και τις σχολικές δραστηριότητες.
Εμείς για να τους ευχαριστήσουμε  για το απρόσμενο δώρο τους ,τους προσφέραμε μια ανθοδέσμη και ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα της περιοχής.
Όλοι νοιώσαμε μεγάλη συγκίνηση.Το πιο συγκινητικό όμως ήταν που δύο κυρίες που φοιτούσαν στο σχολείο των Βασιλικών εκείνη την εποχή και σήμερα   είναι πάνω από 90 χρονών μας τίμησαν με την παρουσία τους στην εκδήλωση.
Με αφορμή και το πρόγραμμα  του Οκτωβρίου «Λογοτεχνικοί Τόποι» ,που υλοποιούμε σε συνεργασία με την Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Δ.Ε.Β της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας ,είδαμε ότι το Λεύκωμα αυτό   ένωσε το 1940 δύο μακρινούς τόπους, τα Βασιλικά και το ¨Όρεγκον της Αμερικής και σήμερα γίνεται αφορμή μετά από 80 σχεδόν χρόνια να ξαναενωθούν   αυτοί οι δύο τόποι μ΄αυτή την ωραία ενέργεια και πρωτοβουλία των παιδιών  του Αμερικάνου δασκάλου.
Εμείς ως συνέχεια σκεφτήκαμε να διατηρήσουμε και  να δυναμώσουμε τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ αυτών των δύο μακρινών τόπων συνεχίζοντας έτσι μια συνεργασία που άρχισε πρίν από 80 χρόνια.








































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: