Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

“Μικροί Αρχαιολόγοι”:Ανοιχτά Εργαστήρια Εκτύπωσης 3D Αντικειμένων



ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ
Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ-ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΡΜΗΣ

“Μικροί Αρχαιολόγοι”:
Ανοιχτά Εργαστήρια Εκτύπωσης 3D Αντικειμένων


ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019
ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΘΕΡΜΗΣ



Πρωτοβουλία:
 Δημήτρης Βερβερίδης 
(Συνεργαζόμενος Ερευνητής ΕΚΕΤΑ)
  Βαγιωνάς Χρήστος
 (Προϊστάμενος Τμήματος Δημοτικής Βιβλιοθήκης -Πινακοθήκης Θέρμης )

Οι δραστηριότητες έλαβαν μέρος στα πλαίσια του προγράμματος DigiArt  http://digiart-project.eu/  το οποίο χρηματοδοτήθηκε απο το πλαίσιο έρευνας και καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης H2020 υπο το συμβόλαιο χρηματοδότησης Νο 665066.

Συμμετέχοντες:
Θεόδωρος Παπαδόπουλος 
(Δήμαρχος Θέρμης)
Νανά Παπαδάκη 
(Πρόεδρος Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ -Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης)
Αντιγόνη Ταρακτσή 
( Βιβλιοθηκονόμος  Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θέρμης)

Ελένη Τσαμασίρου

Επικοινωνία & Δημόσιες Σχέσεις 
Τεχνική Περιφέρεια Βορείου Ελλάδος


Χορηγοί Ομιλος 
COSMOTE:
Μήτσιος Ιωάννης
Προϊστάμενος Τμήματος  Community Relations 
Υποδιεύθυνση Εξωτερικής Επικοινωνίας και Στρατηγικής Μέσων 

Διεύθυνση Εταιρικής Επικοινωνίας
Τσαμασίρου Ελένη
Υπέυθυνοι Εταιρικής Επικοινωνίας Cosmote

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ






Σεμινάρια – ανοιχτά εργαστήρια εκτύπωσης αντικειμένων τριών διαστάσεων (3Δ) με τον τίτλο “Μικροί Αρχαιολόγοι” διοργανώνουν η Δημοτική βιβλιοθήκη της Θέρμης σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ. Σκοπός των εργαστηρίων είναι η εκμάθηση τεχνικών τρισδιάστατης σχεδίασης και εκτύπωσης γύρω από την τέχνη και τον πολιτισμό.

“Στο Δήμο Θέρμης και τη ΔΕΠΠΑΘ είμαστε πάντα ανοιχτοί στις καινοτόμες ιδέες, που ανοίγουν τους ορίζοντες των παιδιών, ενώ παράλληλα τα εκπαιδεύουν και τα ψυχαγωγούν”, δήλωσε η Αθηνά Παπαδάκη, Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος Θέρμης. “Με το ΕΚΕΤΑ είμαστε συνοδοιπόροι σε αυτό το δρόμο και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τα στελέχη του για τη μόνιμη και διαρκή  δημιουργική  συνεργασία τόσο με το Δήμο Θέρμης, όσο και με τη ΔΕΠΠΑΘ και ιδιαίτερα με το ανθρώπινο δυναμικό  της  Δημοτικής Βιβλιοθήκης που  χάρη στις προσωπικές επαφές και ενέργειες του υπευθύνου του Τμήματος καταφέραμε όλοι μαζί,  η παραπάνω συλλογική  προσπάθεια να στηριχθεί από την εταιρεία τηλεπικοινωνιών COSMOTE, στην οποία οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη χορηγία ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή και ενός υπολογιστή στη Δημοτική Βιβλιοθήκη” συνέχισε η κ. Παπαδάκη. Ιδιαίτερα  θα θέλαμε να εκφράσουμε τις προσωπικές ευχαριστίες στον κ. Μήτσιο Ιωάννη  & την κ. Τσαμασίρου Ελένη υπευθύνους  Eπικοινωνίας του Ομίλου Cosmote.




“‘Έτσι, οι μαθητές του Δήμου Θέρμης έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της επιστήμης της αρχαιολογίας, και των εικονικών εργαστηρίων μέσω των τεχνολογιών που ανέπτυξε το ΕΚΕΤΑ στο πλαίσιο των ερευνητικών προγραμμάτων DigiArt (http://digiart-project.eu) και ENVISAGE (http://envisage-h2020.eu) κατά την περίοδο 2015-2018.
Τα ανοιχτά εργαστήρια χρησιμοποιούνται από τους μουσειολόγους για να κάνουν τις εμπειρίες στα μουσεία πιο βιωματικές, διασκεδαστικές, και εκπαιδευτικές. Δεν έχουν κάποιο πρότυπο, αλλά, συνήθως, έχουν μια υλική επαφή του επισκέπτη με φυσικά αντικείμενα. Πολλές φορές ο επισκέπτης παίρνει τον ρόλο του αρχαιολόγου και κάνει μια μικρή έρευνα σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον για παράδειγμα ανασκαφή, συνένωση (puzzle), λύνει κάποιον γρίφο, ζωγραφίζει, πλάθει, παίζει ομαδικά παιχνίδια, φτιάχνει και χρησιμοποιεί κάρτες, συνθέτει μουσική, χορεύει.
Τα εργαστήρια έχουν διεξαχθεί πιλοτικά δύο φορές στη βιβλιοθήκη της Θέρμης με τους μαθητές της Ε & Στ  τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Θέρμης με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τον κ. Αριστείδη Ιορδανίδη  & την κ. Γρηγοριάδου Μαργαρίτα . Το επόμενο διάστημα πρόκειται να προγραμματιστούν δοκιμές και εργαστήρια και στις υπόλοιπες βιβλιοθήκες του δήμου Θέρμης. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της ΔΕΠΠΑΘ και συγκεκριμένα με τον  Πρόϊστάμενο του  Τμήματος Βιβλιοθηκών κ. Χρήστο. Βαγιωνά στο τηλ. 2310463423.(106)


ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ-ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΡΜΗΣ-ΕΚΕΤΑ







































































Δεν υπάρχουν σχόλια: