Σάββατο 13 Απριλίου 2019

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΙΚΟΥ ΑΣΛΑΝΙΔΗ «Μάρτυρες ... 100 χρόνια μετά»

Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΘΕΡΜΗΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ 

ΝΙΚΟΥ ΑΣΛΑΝΙΔΗ


«Μάρτυρες ... 100 χρόνια μετά»

ΠΕΜΠΤΗ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019


ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΘΕΡΜΗΣ


 ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ  ΜΙΛΗΣAN  ΟΙ:

ΑΔΑΜΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 1ου Δ.Σ ΘΕΡΜΗΣ
 ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ



ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΘΕΡΜΗΣ


Το βιβλίο «Μάρτυρες...100 χρόνια μετά» είναι συνεντεύξεις με επιζήσαντες της Γενοκτονίας.  Πρόκειται για συνεντεύξεις που πήρα στα 40 χρόνια της δημοσιογραφικής μου πορείας από πρόσφυγες της πρώτης γενιάς. Άλλες δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά, άλλες ακούστηκαν σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και άλλες προβλήθηκαν στην τηλεόραση. Κοινός παρονομαστής είναι ο Πόντος και τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας.
Το προλογίζει ο ομότιμος καθηγητής Κωστας Φωτιαδης.

Η Γενοκτονία  της...μνήμης

 Έναν αιώνα μετά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ζούμε μια δεύτερη Γενοκτονία. Τη Γενοκτονία της… μνήμης. Το τραγικό με την ιστορία των προγόνων μας είναι ότι όσο ζούσαν οι επιζώντες (πρόσφυγες της πρώτης γενιάς) κανείς δεν τολμούσε να αμφισβητήσει  τη Γενοκτονία.
  Μετά από 100 χρόνια -και ενώ  η συντριπτική πλειοψηφία των επιζώντων έφυγε από τη ζωή- εμφανίστηκαν οι αρνητές της Γενοκτονίας όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και επί… ελληνικού εδάφους!!! Αν αυτές οι φωνές ακούγονται σήμερα τι θα γίνει άραγε στα επόμενα 100 χρόνια; Τότε όχι μόνο δεν θα υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες αλλά ούτε και αυτήκοες...
 Οι μαρτυρίες αυτές λοιπόν, έρχονται να αποστομώσουν όλους αυτούς που είτε σκόπιμα είτε από άγνοια, αμφισβητούν τη  Γενοκτονία των προγόνων μας.






Βιογραφικό Νίκου Ασλανίδη

Ο  Νίκος Ασλανίδης σπούδασε δημοσιογραφία και άρχισε να εργάζεται απο το 1978 στην εφημερίδα " Θεσσαλονίκη". Στη συνέχεια εργάστηκε στις εφημερίδες "Βήμα" και "Νέα" ενώ διετέλεσε και αρχισυντάκτης της εφημερίδας "Αγγελιοφόρος".
Παράλληλα εργάστηκε στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Μακεδονίας, ΕΡΤ 2, 102FM και στο δημοτικό ραδιοσταθμό Καλαμαριάς.
Στην τηλεόραση εργάστηκε στον ΣΚΑΙ  και στην ΕΤ3 όπου παρουσίασε τις εκπομπές "Ρεπορτάζ", " Εκ των προτέρων η εκ των υστέρων" και " Αληθινά Σενάρια". Για τις εκπομπές αυτές βραβεύτηκε κατ' επανάληψη απο πολλούς φορείς όπως το δημοσιογραφικό οργανισμό του ιδρύματος Μπότση,  το μορφωτικό ίδρυμα της ´Ενωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης κ.α.
Με το ντοκιμαντέρ " Παράδοξη πατρίδα" που ασχολείται με τα μαρτυρικά χωριά, απέσπασε το βραβείο κοινού στο 17ο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Με το ντοκιμαντέρ «Η μπάντα...»  που ασχολείται με τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, απέσπασε δυο βραβεία στο 21ο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Έχει ταξιδέψει σε περισσότερες απο 50 χώρες για τη δημιουργία ντοκιμαντέρ. Μεταξύ άλλων έχει κάνει  ντοκιμαντέρ σε εμπόλεμες περιοχές, στις φτωχότερες χώρες της Αφρικής ενώ ανέδειξε ´Ελληνες που διαπρέπουν σε διάφορους τομείς σε όλο τον πλανήτη.
Είναι πρόεδρος του Συμβουλίου Δεοντολογίας της ´Ενωσης Συντακτών Μακεδονίας- Θράκης , συνεργάτης της εφημερίδας «Μακεδονία» και διαχειριστής της ιστοσελίδας alithinasenaria.gr Διετέλεσε στα διοικητικά συμβούλια πολλών συλλόγων πολιτιστικών, σωματείων , γονέων και κηδεμόνων ενώ αυτή την περίοδο προσφέρει εθελοντικά υπηρεσίες σε περισσότερα από δέκα ιδρύματα και συλλόγους.






















Δεν υπάρχουν σχόλια: