Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2022/ΔΡΑΣΕΙΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΘΕΡΜΗΣ

 

ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ-ΔΕΠΠΑΘ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ-ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΡΜΗΣ

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ  ΗΜΕΡΑΣ  ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2022




         ΔΡΑΣΕΙΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ 
ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΘΕΡΜΗΣ



H Δημοτική Βιβλιοθήκη Θέρμης επιστρέφει δυναμικά και με σταθερά βήματα στην (pro-covid εποχή) φέρνοντας σιγά σιγά & με ασφάλεια σε επαφή δια ζώσης ,τους συγγραφείς και δημιουργούς των παιδικών βιβλίων με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ


ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022 ΩΡΑ 10:00-11:30

1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΑΓΙΑΡΙΟΥ 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ίδια έχουμε μαμά : ιστορίες από το Γατουχάν / Στέλλα Μιχαηλίδου

Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ Η  Α+ Β ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

 

Επιτέλους, ο κύριος Χουρχούρης άνοιξε και πάλι το πολύτιμο κόκκινο τετράδιο και διάβασε μία αληθινή ιστορία από την πατρίδα του, το όμορφο Γιουχάν!

“Πριν από χρόνια κια καιρούς στ’ όμορφο Γατουχάν, τότε που κυβερνούσε ο κάτασπρος Χαν Χαν, με μια παλιά βαρκούλα, μια βάρκα πλαστική, χωρίς πανιά, κατάρτι και δίχως κουπαστή, που δεκαπέντε γάτες χωρούσε το πολύ, έφτασαν στοιβαγμένες καμιά εκατοστή.

Ανάμεσά τους γέροι μα και μωρά γατιά που μέρες θαλασσόδερναν άρρωστα, νηστικά”.

Μια γατοπεριπέτεια γεμάτη ανατροπές, συγκίνηση και πολλή ελπίδα, που τη δίνουν οι πρωταγωνιστές της, τα μικρά γατιά.Πριν από μερικά χρόνια είχα την τύχη να γνωρίσω, στη στέγη του σπιτιού μου, τον κύριο Χουρχούρη, έναν μεγαλόσωμο, πολύχρωμο γάτο με καταγωγή από το εξωτικό Γατουχάν.

Ήρθε στην Ελλάδα πριν από πολύ καιρό για να σπουδάσει κτηνιατρική, αλλά ερωτεύτηκε τη χώρα μας και την κυρία Ζιζή, μια πανέμορφη μαύρη γάτα από τη Θεσσαλονίκη, και αποφάσισε να ζήσει στην πατρίδα μας, για πάντα.

 

 



ΤΡΙΤΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022 ΩΡΑ 08:30-11:00

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΑΓΑΡΑΔΩΝ

ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΤΟ ΔΙΧΤΥ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

ΣΒΟΡΩΝΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ


Τι είναι βιοποικιλότητα; Είναι τα ζώα, τα φυτά ή και το σπίτι τους μαζί, δηλαδή ολόκληρη η φύση; Ο άνθρωπος είναι μέρος της βιοποικιλό­τητας; Γιατί δημιουργήθηκε αυτή η λέξη; Παλιά δεν υπήρχε. Ακούμε συνέχεια πως πρέπει να προστατεύσουμε τη βιοποικιλότητα. Κι όμως, οι αγαπημένοι μας δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν, αλλά η ζωή συνεχίστηκε στον πλανήτη. Χάρη σ’ αυτή την εξαφάνιση, μάλιστα, βρήκε χώρο και το είδος μας να αναπτυχθεί! Γιατί να σώσουμε τα είδη που εξαφανίζονται; Και ποια απ’ όλα να σώσουμε; Καλά οι αρκούδες και οι φώκιες, που όλοι μας αγαπάμε... Αλλά τα κουνούπια; Κι αυτά αξίζουν μια θέση ανάμεσά μας; Οι ιοί; Αυτοί οι απαίσιοι μικροοργανισμοί που μας επιτέθηκαν τόσο άσχημα τελευταία, κι αυτοί πρέπει να προστατευτούν; Ένα παιδί, που ξέρει πολύ καλά τη σημασία της τροφικής αλυσίδας και βαριέται ν’ ακούει τα ίδια και τα ίδια, συζητά με τον πατέρα του. Στη συζήτησή τους εμφανίζονται ο δεινόσαυρος, το κουνούπι, οι ιοί και πολλά ζώα, φυτά, οικοσυστήματα και το θαυμαστό πλέγμα των σχέσεων που αναπτύσσονται μεταξύ τους και με τον άνθρωπο. Στο βάθος... η τεράστια απειλή που συνιστά για τον πλανήτη μας η απώλεια της βιοποικιλότητας και μια πολύτιμη σχέση που πρέπει να φροντίσουμε: η σχέση ανάμεσα στη φύση και την υγεία μας.

 

 


ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022 ΩΡΑ 10:00-11:30

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΑΓΑΡΑΔΩΝ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΖΑΧΡΑ & ΝΙΚΟΛΑΣ

ΠΑΝΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΤΑΞΕΙΣ Α & Β ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ


Για τα παιδιά μου το προσφυγικό ζήτημα είναι μέρος της καθημερινότητάς τους, γιατί έχουν συμμαθητές προσφυγόπουλα από τη Συρία, τα ζουν καθημερινά, γνωρίζουν τις ιστορίες τους, τους μαθαίνουν σιγά σιγά τη γλώσσα μας, τους μαθαίνουν σιγά σιγά να μη φοβούνται. Για τα παιδιά μου τα προσφυγόπουλα μπορεί να είναι πράγματι κάτι διαφορετικό από τα υπόλοιπα παιδιά, δεν γίνεται άλλωστε να μην είναι, αλλά ταυτόχρονα και πάνω από όλα είναι κυρίως παιδιά, συμμαθητές, μαζί στην τάξη, μαζί στην αυλή, μαζί στο παιχνίδι. Για όλους τους παραπάνω λόγους βρήκαν το βιβλίο “Ζαχρά και Νικόλας: οι ιστορίες τους”, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος σε κείμενο της Σοφίας Πανίδου και εικονογράφηση της Mariona Cabassa, πολύ κοντά στην πραγματικότητά τους και το αγάπησαν αμέσως.

 

Μαζί τους, το αγάπησα κι εγώ, καταρχάς για την πανέξυπνη ιδέα του. Το “Ζαχρά και Νικόλας: οι ιστορίες τους” είναι ένα ξεχωριστό εικονογραφημένο βιβλίο με άξονα το προσφυγικό ζήτημα, με ελάχιστο, αλλά ουσιαστικότατο κείμενο και πολλή εικόνα. Δεν είναι μια κλασική εξιστόρηση. Πρωταγωνιστές δυο παιδιά. Η Ζαχρά και ο Νικόλας.  Αντικριστά. Στη μια σελίδα, στην αριστερή, της Ζαχρά, πόλεμος. Στην άλλη, στη δεξιά, του Νικόλα, ειρήνη. Το κάθε παιδί βιώνει τη δική του πραγματικότητα, τα λόγια τους, όμως, είναι κοινά, όπως κοινές -αλλά ταυτόχρονα τόσο διαφορετικές- είναι και οι συνήθειές τους.  Δύο δρόμοι παράλληλοι… Μέχρι τη στιγμή που θα τμηθούν. Αυτή η τομή είναι τόσο αισιόδοξη που φέρνει αμέσως δάκρυα στα μάτια. Αυτή η τομή είναι η καθημερινότητα πολλών παιδιών στη χώρα μας, που μας πάει πολύ μπροστά σαν ανθρώπους και καθόλου πίσω, όπως ορισμένοι διατείνονται.

Η Σοφία Πανίδου δημιούργησε μια δυνατή συρραφή φράσεων που λέει και ακούει καθημερινά ένα παιδί. Η Mariona Cabassa δημιούργησε έντονες  και ζωντανές εικόνες δύο διαφορετικών παιδικών κόσμων, χρωματισμένες ανάλογα με την κατάσταση που παρουσιάζουν. Το αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο που αγγίζει με πρωτοτυπία το προσφυγικό ζήτημα, χωρίς πολλά λόγια. Τα επιπλέον λόγια  θα τα πούμε, αν χρειαστεί, όλοι εμείς, οι αναγνώστες του βιβλίου., που αφορά κάθε ηλικία.

Για όλες τις Ζαχρά που κατάφεραν να φτάσουν σε μιαν άλλη χώρα, μακριά από τον πόλεμο και να συνεχίσουν τη ζωή τους και για όλους τους Νικόλες που άνοιξαν την αγκαλιά τους και τις υποδέχτηκαν με αγάπη. Για τα παιδιά μου και για τους συμμαθητές τους.  Να είναι οι μέρες όλων σας, παιδιά μας, γεμάτες χρώμα, σαν το τελευταίο σαλόνι του βιβλίου. Και να ΄ναι τα χέρια σας πάντοτε σφιχτά κρατημένα μεταξύ τους.

 


ΠΕΜΠΤΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022 ΩΡΑ 08:30-12:00

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ

(ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ο Πορτοκαλοφύλλης / Ειρήνη Προκοπίου

Εκδόσεις Φυλάτος

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΤΑΞΕΙΣ Γ & Δ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

 

Μια μέρα ανοιξιάτικη, με βροχερό καιρό, σ’ ένα δάσος όπως όλα τα άλλα δάση, γεννήθηκε ο Πορτοκαλοφύλλης! Είναι άραγε τόσο κακό ένα ανοιξιάτικο φύλλο να έχει πορτοκαλί χρώμα και να βιώνει τον κόσμο μέσα από τα μάτια της καρδιάς του; Τι κι αν δε μπορούσε να δει τα χρώματα του ουρανού και των υπόλοιπων φύλλων;

Οι περιπέτειες του Πορτοκαλοφύλλη, μας ταξιδεύουν μέσα από το πρίσμα του φανταστικού, σε έναν κόσμο… όχι και τόσο ξένο από τον δικό μας, όπου το να διαφέρεις, άλλοτε θεωρείται μειονέκτημα και άλλοτε προτέρημα.

Τι από τα δύο να ’ναι;

 

 


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 01 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022 ΩΡΑ 08:30-11:00

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΑΓΑΡΑΔΩΝ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η μάγισσα μουρ μουρ και το πλατύ παπούτσι

Μαρία Ιορδανίδου

Εκδόσεις Φυλάτος

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΤΑΞΕΙΣ Γ+Δ+Ε+ΣΤ

 

Η Μαγισσούλα η Μουρ Μουρ μπορεί να βρει τουλάχιστο μια λύση σε κάθε πρόβλημά της. Μια φορά μάλιστα είχε βρει 45 διαφορετικές λύσεις.

Πώς να λύσει όμως το πρόβλημα με τη μικρή της αδερφή, τη Γουίτσι; Δεν μπορεί με τίποτα να την κάνει σωστό μαγισσοκορίτσι. Δεν μπορεί να της μάθει ούτε μισό μαγικό κόλπο, ούτε ένα εφτασφράγιστο μυστικό.

Πάνω στην ώρα το Αριστερό Πλατύ Παπούτσι της Μουρ Μουρ καλεί τον Αρχιμάγο και όλες τις μάγισσες των γνωστών και άγνωστων παραμυθιών, να τη βοηθήσουν. Θα τα καταφέρουν άραγε με τη Γούιτσι; Ή μήπως η Γουίτσι είναι απλά ένα διαφορετικό κορίτσι που το μόνο που ξέρει να κάνει καλά είναι να γελά και να ονειρεύεται…

Πως μες στο ουράνιο τόξο με χαρά πετά

και στο μπλε του χρώμα κολυμπά

εκεί που ο ουρανός

της θάλασσας το μπλε συναντά!


ΤΡΙΤΗ 05 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022 /ΩΡΑ 10:00-12:00

ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΘΕΡΜΗΣ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

«Ο ΛΑΓΟΣ ΚΑΙ Η ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ»

ΓΚΟΓΚΑ  ΜΑΡΙΑ

ΠΑΡΑΜΥΘΟΥ -ΜΟΥΣΙΚΟΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΟΥΡΩΤΗΣ

 


ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ-ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΡΜΗΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: