Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Η ΖΑΧΡΑ & Ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΑΓΑΡΑΔΩΝ!!!

         ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ-ΔΕΠΠΑΘ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ-ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΡΜΗΣ

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ

 ΗΜΕΡΑΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ  2022


Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΟΦΙΑ ΠΑΝΙΔΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ 

& ΣΥΝΟΜΙΛΗΣΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ 

ΤΟΥ 

ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΑΓΑΡΑΔΩΝ


ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΑΓΑΡΑΔΩΝ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΖΑΧΡΑ & ΝΙΚΟΛΑΣ

ΠΑΝΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΟΙ ΤΑΞΕΙΣ Α & Β  & Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ

Ανταλάκης Ιωάννης (Διευθυντής),

Βασιλούδη Κατερίνα (Υποδιευθύντρια)

Α ΤΑΞΗ: Κύρτσου Παρθένα, Β ΤΑΞΗ: Δικμάνη Ευαγγελία ,

Γ ΤΑΞΗ: Δεμενοπούλου Αθήνα

Κέκελη  Θεοδοσία ,Τουλιόπουλος Αλέξανδρος(Εικαστικοί)



Τι πιο επίκαιρο θέμα το βιβλίο της κυρίας Σοφίας Πανίδου που μας μας μυεί και μας ενημερώνει εμάς και τα παιδιά ότι το προσφυγικό ζήτημα είναι μέρος της καθημερινότητάς τους, γιατί έχουν συμμαθητές προσφυγόπουλα είτε απο τη  από τη Συρία είτε από την Ουκρανία μελλοντικά, τα ζουν καθημερινά, γνωρίζουν τις ιστορίες τους, τους μαθαίνουν σιγά σιγά τη γλώσσα μας, τους μαθαίνουν  να μη φοβούνται. Για τα παιδιά μας τα προσφυγόπουλα μπορεί να είναι πράγματι κάτι διαφορετικό από τα υπόλοιπα παιδιά, δεν γίνεται άλλωστε να μην είναι, αλλά ταυτόχρονα και πάνω από όλα είναι κυρίως παιδιά, συμμαθητές, μαζί στην τάξη, μαζί στην αυλή, μαζί στο παιχνίδι. 

 

Μαζί με τα παιδιά, το αγαπήσαμε κι εμείς, καταρχάς για την πανέξυπνη ιδέα του. Το “Ζαχρά και Νικόλας: οι ιστορίες τους” είναι ένα ξεχωριστό εικονογραφημένο βιβλίο με άξονα το προσφυγικό ζήτημα, με ελάχιστο, αλλά ουσιαστικότατο κείμενο και πολλή εικόνα. Δεν είναι μια κλασική εξιστόρηση. Πρωταγωνιστές δυο παιδιά. Η Ζαχρά και ο Νικόλας.  Αντικριστά. Στη μια σελίδα, στην αριστερή, της Ζαχρά, πόλεμος. Στην άλλη, στη δεξιά, του Νικόλα, ειρήνη. Το κάθε παιδί βιώνει τη δική του πραγματικότητα, τα λόγια τους, όμως, είναι κοινά, όπως κοινές -αλλά ταυτόχρονα τόσο διαφορετικές- είναι και οι συνήθειές τους.  Δύο δρόμοι παράλληλοι… Μέχρι τη στιγμή που θα τμηθούν. Αυτή η τομή είναι τόσο αισιόδοξη που φέρνει αμέσως δάκρυα στα μάτια. Αυτή η τομή είναι η καθημερινότητα πολλών παιδιών στη χώρα μας, που μας πάει πολύ μπροστά σαν ανθρώπους και καθόλου πίσω, όπως ορισμένοι διατείνονται.

Η Σοφία Πανίδου δημιούργησε μια δυνατή συρραφή φράσεων που λέει και ακούει καθημερινά ένα παιδί. Η Mariona Cabassa δημιούργησε έντονες  και ζωντανές εικόνες δύο διαφορετικών παιδικών κόσμων, χρωματισμένες ανάλογα με την κατάσταση που παρουσιάζουν. Το αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο που αγγίζει με πρωτοτυπία το προσφυγικό ζήτημα, χωρίς πολλά λόγια. Τα επιπλέον λόγια  θα τα πούμε, αν χρειαστεί, όλοι εμείς, οι αναγνώστες του βιβλίου., που αφορά κάθε ηλικία.

Για όλες τις Ζαχρά  και οποιοδήποτε προσφυγόπουλο που κατάφερε να φτάσει σε μιαν άλλη χώρα, μακριά από τον πόλεμο και να συνεχίσει τη ζωή του και για όλους τους Νικόλες που άνοιξαν την αγκαλιά τους και τις υποδέχτηκαν με αγάπη. Για τα παιδιά μας και για τους συμμαθητές τους.  Να είναι οι μέρες όλων σας, παιδιά μας, γεμάτες χρώμα, σαν το τελευταίο σαλόνι του βιβλίου. Και να ΄ναι τα χέρια σας πάντοτε σφιχτά κρατημένα μεταξύ τους. 

Ποτέ  ξανά Πόλεμος!!! Ποτέ ξανά Προσφυγιά!!! 






























Δεν υπάρχουν σχόλια: