Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

#ΚΕ2022.gr ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ»

                             #ΚΕ2022 ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ/ΔΕΠΠΑΘ                               

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ-ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΡΜΗΣ 

ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΆΔΟΣ

          Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας επιστρέφει!!!

Διαδρομές ανάγνωσης…άκουσε, δες, μάθε, γέλα!.

. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ 

ΜΕ ΤΙΤΛΟ:

«ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ»


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022

ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΘΕΡΜΗΣ


 


Την Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022, στην Δημοτική βιβλιοθήκη – Πινακοθήκη Θέρμης, βαδίσαμε για 2 ώρες και 30 λεπτά, σε πολλαπλές διαδρομές δημιουργικότητας, συνεργασίας, επιβίωσης αλλά και σε πειρατικές διαδρομές, στο πλαίσιο του διαδραστικού – βιωματικού εργαστηρίου ρόλων με τίτλο «Στα Χνάρια των Τελευταίων Ανθρώπων της Γης».

Στο εργαστήριο που αποτελούνταν από 6 διακριτές ομάδες δραστηριοτήτων, ή «διαδρομών», συμμετείχε εθελοντικά η εφηβική ομάδα θεάτρου Θέρμης «The Path» η οποία με το ομαδικό πνεύμα και την δραματική της ικανότητα, σε συνδυασμό με το προσωπικό της βιβλιοθήκης που ήταν εξαιρετικά ευέλικτο στις δραματουργικές προτάσεις των ηθοποιών και του εμψυχωτή, ενέπλεξαν κοινό και θεατέ σε μία φανταστική (ή όχι τόσο φανταστική) ξέφρενη περιπέτεια.

Εμπνευσμένη από τα «Ψηλά Βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου, το «Στα Χνάρια των Τελευταίων Ανθρώπων της Γης», παρακολουθεί την απίστευτη ιστορία επιβίωσης μιας ομάδας παιδιών της Θέρμης που έλαβε χώρα κατά το έτος 1984.

 

| Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ – Μια διαδρομή Ανάγνωσης

Το σενάριο ξεκίνησε με αφορμή ένα παλαιό σημειωματάριο που βρέθηκε

(υποτιθέμενα) στην βιβλιοθήκη από τον βιβλιοθηκονόμο. Το φιλοτεχνημένο

σημειωματάριο έδινε την εντύπωση του παλιού, φθαρμένου και ταλαιπωρημένου

μέσα από πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλες κακουχίες, ενώ ήταν κομιστής στοιχείων

μιας προσωπικότητας με ολοκληρωμένη ζωή από προέκυπτε από τις

παρελθοντικές καταχωρήσεις και ζωγραφιές πάνω του.

 Το σημειωματάριο, το οποίο εξέτασαν και παρατήρησαν ενδελεχώς τα παιδιά, με ερευνητικό – φιλολογικό πνεύμα, σε μια ιδιότυπη διαδρομή ανάγνωσης, αναφερόταν μεταξύ άλλων σε μια

μυστηριώδη εξαφάνιση που έλαβε χώρα το 1984 στη Θέρμη. Με την βοήθεια άλλων

πηγών, διασταυρωθεί η ιστορία του σημειωματάριου η οποία, υποτίθεται ότι δεν

έλαβε μεγάλες διαστάσεις γιατί τα παιδιά που εξαφανίστηκαν βρέθηκαν αμέσως.

Όμως το ημερολόγιο προκαλούσε τους αναγνώστες του να αναζητήσουν μια

διαφορετική εκδοχή για το τί συνέβη εκείνο το βράδυ του Αυγούστου στην Θέρμη.

 1η Δραστηριότητα: Πειρατική Διαδρομή – Ένα κυνήγι θησαυρού

Όλοι οι συμμετέχοντες ενεπλάκησαν ένα πειρατικό, κρυφό, κυνήγι θησαυρού

μέσα στην βιβλιοθήκη, ακολουθώντας τους μυστικούς χάρτες του σημειωματάριου

και λύνοντας τους γρίφους που αυτό έφερε, προκειμένου να ανακαλύψουν τις

χαμένες σελίδες του ημερολογίου και την υπόλοιπη ιστορία.







Κατά την δραστηριότητα αυτή συμμετέχοντες και θεατές (που μετατράπηκαν

ήδη σε συμμετέχοντες) συνεργάστηκαν και ανακάλυψαν την λογική οργάνωσης μιας

βιβλιοθήκης, το διεθνές δεκαδικό σύστημα ταξινόμησης του MELVIN DEWEY, τον

κατάλογο της βιβλιοθήκης, την συνεργασία με τους βιβλιοθηκονόμους και την

διαδικασία έρευνας στην βιβλιοθήκη, προκειμένου να ανακαλύψουν τις χαμένες

σελίδες και τα υπόλοιπα στοιχεία που ήταν κρυμμένα σε βιβλία κλειδιά ή μυστικά

σημεία μέσα στην βιβλιοθήκη.

 2η Δραστηριότητα: Διαδρομή Συνεργασίας – Ανασύνθεση Ιστορίας

Αφού βρέθηκαν όλα τα στοιχεία, δηλαδή οι σελίδες του ημερολογίου και κάποιες

παλιές φωτογραφίες, οι συμμετέχοντες ανέλαβαν να ανασυνθέσουν την ιστορία του

και να συζητήσουν την ερμηνεία της.



Σε πρώτο στάδιο επεξεργάστηκαν τις ιστορικές φωτογραφίες της Θέρμης που βρέθηκαν ευγενική προσφορά της ΕΕΕΘ τις οποίες αφού περιεργάστηκαν, συζήτησαν και ερμήνευσαν με την βοήθεια πηγών της βιβλιοθήκης αλλά και με ερωτήσεις τους στον βιβλιοθηκονόμο, εν τέλη τις αναγνώρισαν και προσδιόρισαν την τοποθεσία τους πάνω στον σύγχρονο χάρτη της Θέρμης. Μετά από αυτήν την ιστορική αναδρομή και την επαναγνωριμίας τους με τοποθεσίες της περιοχής τους, αυτό που απέμενε ήταν να καταλάβουν την σημασία αυτών των σημείων για την ιστορία των χαμένων παιδιών, του Φουντούλη,του Φάνη, της Λαμπρινής, της Γκέκης, της Αντριάνας, του Δήμου και του μυστηριώδησυγγραφέα του σημειωματάριου.



Διαβάζοντας τις χαμένες σελίδες του ημερολογίου και εξετάζοντας προσεκτικά την κατάστασή τους  , συζήτησαν και κατάφεραν να βάλουν σε σωστή σειρά την ιστορία.Αυτή η ιστορία μιλούσε για ΄να αναπάντεχο ταξίδι στον χρόνο, μέσω μιας «σκουλικότρυπας» η οποία έφερε την ομάδα σε ένα δυστοπικό μέλλον όπου το κυριότερο χαρακτηριστικό ήταν η απουσία ανθρώπων.Με την βοήθεια αναφορών σε ταινίες φαντασίας αλλά και στα βιβλία στα οποία κρυβόταν τα στοιχεία μέσα στην βιβλιοθήκη, σύντομα όλοι κατάλαβαν την θεωρητική φύση των δηλώσεων του ημερολογίου και αυτό που απέμενε ήταν να εξετάσουν και να διαπιστώσουν αν τα λεγόμενα του εμπεριείχαν ψήγματα αληθείας.

| 3η Δραστηριότητα: Διαδρομή αναμνήσεων και διαδρομή επιβίωσης –

Καταιγισμός Ιδεών και κατάστρωση σχεδίου προκειμένου να εξεταστεί η λογική της οπτικής γωνίας των συγγραφέων του ημερολογίου – και να ερμηνευτεί αποτελεσματικά ως προς τον στόχο και την εγκυρότητά του- αποφασίσθηκε να χτιστεί το προφίλ των παιδιών του 1984.

Αξιοποιώντας πηγές μέσα από την βιβλιοθήκη, αναφορές των συμμετεχόντων από διηγήσεις, ταινίες και αναγνώσεις, αλλά και μέσω συνεντεύξεων σε θεατές ή παρευρισκόμενους που έζησα στην δεκαετία του 80 και ανέτρεχαν στην μνήμη τους,η βιβλιοθήκη μετατράπηκε σε έναν χώρο συνεδρίασης και ανταλλαγής απόψεων που οδήγησε στην ανασύνθεση του πνεύματος των «’80s» και της ιδιαίτερης ιστορίας τους τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως , σε σημείο που η ομάδα βρέθηκε να χορεύει με ρυθμούς ντίσκο κάτω από μια φανταστική «ντίσκο-μπάλα» από τόσο γλαφυρά περιέγραφε η οκτάχρονη μικρή Ελένη.

Μετά από αυτήν την αναδρομή και αφού χτίστηκε το ιστορικό πλαίσιο, έλαβε χώρα άλλος ένας καταιγισμός ιδεών, που αφορούσε αυτήν την φορά τους κινδύνους και τις προκλήσεις που θα είχε να αντιμετωπίσει η ομάδα των ηρώων του ημερολογίου, αν πράγματι είχε μεταφερθεί σε ένα σκοτεινό μέλλον! Με οχήματα την λογική της επιβίωσης, της γνώσης της περιοχής και τους περιορισμούς που έθετε η ιστορία των χαμένων σελίδων, οι συμμετέχοντες κατέστρωσαν ένα σχέδιο δράσης – αξιοποιώντας μάλιστα τις τοποθεσίες που αναγνώρισαν στην προηγούμενη δραστηριότητα- και ανέθεσαν ρόλους στον κάθε ήρωα της ιστορίας.

| 4η Δραστηριότητα: Δημιουργική Διαδρομή Α – Φτιάχνοντας Χαρακτήρες

Οι συμμετέχοντες, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα των προηγούμενων διαδρομών και τις διηγήσεις του σημειωματάριου, αναλαμβάνουν να δημιουργήσουν σε μικρές ομάδες, τους χαρακτήρες που περιγράφονται στην ιστορία. Με την βοήθεια των ηθοποιών της θεατρικής ομάδας «The Path» χτίζουν ο προφίλ και την ιστορία του κάθε ήρωα και στην συνέχεια χρησιμοποιούν μια σειρά από αξεσουάρ εποχής για να ντύσουν τους ηθοποιούς που ανέλαβαν να χαρακτηρίσουν τους ήρωες αυτούς.

5η Δραστηριότητα: Διαδρομή Μαζί – Θέατρο Forum

Έπειτα προκειμένου να εξετασθεί εν τέλει η εγκυρότητα του σημειωματάριου και του πνεύματος που αυτό επικοινωνεί, χρησιμοποιήθηκε η δραματική τεχνική του θεάτρου φόρουμ, μέσα στον χώρο της βιβλιοθήκης που μετατράπηκε σε συνεδριακό κέντρο ανταλλαγής απόψεων.

Αφού εξερευνήθηκαν τα συναισθήματα της ομάδας πριν και μετά το συμβάν αλλά και το κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά με τεχνικές παγωμένης εικόνας, ζωντανού γλύπτη, εκφοράς λέξεων (εικόνα ή συναίσθημα) και μετά την επιλογή αρχηγού, η ομάδα των ηθοποιών ξεκίνησε να ενσαρκώνει διάφορα πιθανά σενάρια που πιθανόν να ενέσκηψαν κατά την διάρκεια τη περιπέτειας. Εάν κάποιος από τους θεατές – συμμετέχοντες είχε διαφορετική άποψη για το πώς θα μπορούσαν να είχαν διαδραματιστεί τα τεκταινόμενα, σταματούσε την δράση και αναλάμβανε έναν από τους ρόλους του σεναρίου, αλλάζοντας τον αντίστοιχο ηθοποιό. Κατόπιν ο εμψυχωτής επανάφερε την δράση στο σημείο επιλογής του νέου συμμετέχοντα. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβανόταν έως ότου όλη η ομάδα είχε εκφραστεί και δεν υπήρχε πια άλλη ένσταση, όπου και λάμβανε χώρα το επόμενο υποθετικό σενάριο.

Κατά την διάρκεια αυτή της διαδικασίας αναπτύχθηκε ένας κριτικός αλλά πρακτικός διάλογος, με εικόνα και συναισθήματα, σχετικά με την συνεργασία, τις ανάγκες της επιβίωσης, των συναισθημάτων που αναπτύσσονται σε καταστάσεις έκτακτής ανάγκης, μέσα από την προσομοίωση σεναρίων και την ενσάρκωση ρόλων που παρέκαμψε την ένταση που δημιουργεί η συνήθεις ανταλλαγή επιχειρηματολογίας γύρω από ένα θέμα, ενώ έδωσε έμφαση στην παρουσία των προσώπων και στην ανθρώπινη τους υπόσταση.

| 6η Δραστηριότητα: Διαδρομή Δημιουργικότητας Β – Μια τρομαχτική ιστορία

Μετά την ολοκλήρωση των σεναρίων, εντοπίστηκε ότι η λύση του μυστηρίου βρισκόταν στην επανάληψη των αρχικών συνθηκών της μεταφοράς στον χρόνο. Το σημειωματάριο προϋπέθετε την διήγηση μιας τρομαχτικής ιστορίας γύρω από μια φωτιά, κατά την διάρκεια μιας καταιγίδας, προκειμένου να ξανάνοιγε το πέρασμα. Η βιβλιοθήκη μετατράπηκε σε ένα μικρό αρχηγείο του μέλλοντος, με χαμηλά φώτα, σκόρπια βιβλία και προμήθειες και ξαπλωμένα τραπέζια σαν οχύρωση. Στην μέση μια φωτιά από κόκκινα φωτάκια LED και γύρω, στο πάτωμα, όλη η ομάδα, θεατές και συμμετέχοντες.Όλοι μαζί, ξεκίνησαν να διηγούνται μια τρομαχτική ιστορία, που ολοένα εξελισσόταν σε νέες ατραπούς. Η επικοινωνία των μελών ήταν πια τέτοια που η ιστορία έρεε διαρκώς και το τέλος δεν ήρθε παρά μόνον όταν οι κεραυνοί της καταιγίδας έπεσαν πάλι φέρνοντας τα παιδιά πίσω στο 1984, μέσα από τα συγκινημένα μάτια του βιβλιοθηκονόμου.

 Επίλογος – Ημερολόγιο εντυπώσεων

Ο Αρχιβιβλιοθηκονόμος, συγκινημένος από τις δράσεις και την ιστορία των

παιδιών, αποκαλύπτει την αλήθεια του ημερολογίου, το πώς ήταν ένα από τα μέλη

της ομάδας και πως το πιο τρομαχτικό πράγμα σε ένα σκοτεινό μέλλον είναι πιο

πολύ από την έλλειψη πόρων και υποδομών, η έλλειψη ανθρώπων.

Οι συμμετέχοντες στοχάστηκα ν μια στιγμή και μετά τον χαιρετισμό, άφησαν την

δική τος καταγραφή από το ταξίδι, το δικό τους χνάρι, μέσα στο ημερολόγιο, για να

το βρουν οι επόμενοι άνθρωποι, κάποτε, σε κάποια άλλη εποχή…

Β. ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη/Κείμενο/Εμψύχωση: Δημήτριος Χατζηθεοδοσίου

Εκτέλεση: Εφηβική Ομάδα Θεάτρου Δήμου Θέρμης «The Path»:

 Κωνσταντίνος Βαλανάς, Αντώνης Ορφανίδης, Δούρβος Θεοδωρής, Πολίτη Μάρα, Ειρήνη -

Χρυσοβαλάντου Τσιράπα, Πολυμέρη Στυλιανή, Πολυμέρη Κυριακή, Λουκά

Χριστίνα, Θεοφανία Κεσίσογλου.

Σκηνικά/ Props: Δημήτριος Χατζηθεοδοσίου

Ιστορικές Φωτογραφίες Θέρμης: E.E.E.Θ

Οργάνωση Παραγωγής: Χρήστος Βαγιωνάς, Δημήριος Χατζηθεοδοσίου,


Διεύθυνση Παραγωγής: Χρήστος Βαγιωνάς ,Ταρακτσή Αντιγόνη,Στουγιάννη Αργυρώ,Καζαντζίδου Δέσποινα  βιβλιοθηκονόμοι Δημοτικής βιβλιοθήκης Θέρμης

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Δημοτική βιβλιοθήκη – Πινακοθήκη Θέρμης







































Δεν υπάρχουν σχόλια: