Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

ΑλλάΖΩ Σελίδα…επιστροφή ← στη βιβλιοθήκη ="Καινούριος φίλος στη βιβλιοθήκη":ΤΡΕΙΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ -ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!!!

                                               ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ-ΔΕΠΠΑΘ

                               ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ-ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ/ΕΒΕ

ΑλλάΖΩ Σελίδα…επιστροφή ← στη βιβλιοθήκη

30 Σεπτεμβρίου 2020 -30 Νοεμβρίου 2020

 

                           

ΤΡΙΤΗ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

ΤΡΙΤΗ 03 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020  & ΤΡΙΤΗ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020  

"Καινούριος φίλος στη βιβλιοθήκη"

         ΤΡΕΙΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ -ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ Δ2 ΤΟΥ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΘΕΡΜΗΣ,

ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΘΕΡΜΗΣ




ΕΜΨΥΧΩΤΕΣ 

ΒΑΓΙΩΝΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ,ΤΑΡΑΚΤΣΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ,

ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ ΡΑΝΙΑ,ΚΡΙΚΕΛΙΚΟΥ ΑΓΓΕΛΙΝΑ 




 

“Πόσο μεγαλύτερη σημασία έχει το μέλλον από το παρόν όταν περιστοιχίζεται

 κανείς από παιδιά.”

 

Κάρολος Δαρβίνος


 Η Δημοτική Βιβλιοθήκη-Πινακοθήκη Θέρμης σε συνεργασία με την  Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος παραμένοντας  σταθερή  στον στόχο που έχει θέσει για το 2020, να ενημερώσει και να κινητοποιήσει  μικρούς και μεγάλους από όλες τις βιβλιοθήκες μέλη του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών να Αλλάξουν Σελίδα σε θέματα όπως η φτώχεια, η πείνα, η υγεία, η εκπαίδευση, η ισότητα, η ενέργεια, η ανάπτυξη, το κλίμα, η ειρήνη, η δικαιοσύνη. Προσκαλεί τα παιδιά να επιστρέψουν στον φυσικό χώρο της βιβλιοθήκης και τηρώντας όλα τα ειδικά μέτρα προστασίας, να πάρουν μέρος σε βιωματικές δράσεις ώστε να ενημερωθούν, να προβληματιστούν, να συναισθανθούν, να σκεφτούν, να διαβάσουν και να αντιληφθούν τον ρόλο και την ευθύνη του καθενός μας για ένα βιώσιμο μέλλον.Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να μαθαίνει, να προστατεύεται από τη βία και την εκμετάλλευση, να ζει σε ένα ασφαλές και καθαρό περιβάλλον,να έχει μια δίκαιη ευκαιρία στη ζωή. 


Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να μαθαίνει, να προστατεύεται από τη βία και την εκμετάλλευση, να ζει σε ένα ασφαλές και καθαρό περιβάλλον,να έχει μια δίκαιη ευκαιρία στη ζωή. 


 



Ας γίνει το βιβλίο το μέσο που θα θέσουμε νέους στόχους για τη ζωή μας και τον κόσμο μας!






Ας γίνει το βιβλίο το μέσο που θα θέσουμε νέους στόχους για τη ζωή μας και τον κόσμο μας!















Καινούριος φίλος στη βιβλιοθήκη

 

Τα παιδιά της βιβλιοθήκης υποδέχονται τον Σιλάν με το κουτί του, τον Μελάκ που είναι μόνος, τον Φερεϋντούν με τον χαρταετό του, τον Ναβίντ που δεν ήρθε για διακοπές, την Αϊσέ το «σκληρό καρύδι», τον Μπαντάουι, τον πρίγκιπα Αμίρ, τη Ζαχρά και τον Νικόλα, τη Νουρ, τον Σαιντ, τη Μαλάλα… Διαβάζουν τις ιστορίες τους, τις περιπέτειες τους, τα ταξίδια τους και τους καλοδέχονται στην βιβλιοθήκη τους, τον τόπο τους, τη χώρα τους. Μια “συνάντηση” γνωριμίας με αληθινούς ήρωες που ζουν δίπλα μας ή λογοτεχνικούς που ζουν στα ράφια της βιβλιοθήκης μας. Ένα παιχνίδι ρόλων για παιδιά σε μια περίοδο που η πανδημία δεν αφήνει χώρο στη φιλοξενία, στην αγάπη, στις νέες φιλίες.


Τα ανθρώπινα δικαιώματα συνιστούν τη θεμέλιο λίθο πάνω στην οποία η ανθρωπότητα επιχειρεί να οικοδομήσει ένα ειρηνικό και ευοίωνο μέλλον για όλους τους ανθρώπους σε κάθε γωνιά της γης. Διασφαλίζουν την προστασία όλων των ανθρώπων, όπου κι αν βρίσκονται, από κάθε μορφής διάκριση στη βάση του φύλου, της ηλικίας, της εθνότητας, της εθνικότητας, της θρησκείας αλλά και του κοινωνικού, του πολιτικού και πολιτισμικού τους υπόβαθρου.

 

Στις 10 Δεκεμβρίου 1948, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ομόφωνα την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθιστώντας την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συστατικό της διεθνούς έννομης τάξης. Η Οικουμενική Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών είναι το πρώτο κείμενο στην ανθρώπινη ιστορία στο οποίο συνοψίζονται όλα τα βασικά αστικά, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα τα οποία όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να απολαμβάνουν. Εκεί διατυπώθηκε για πρώτη φορά η αξία της παιδείας και της εκπαίδευσης για την προώθηση ενός παγκόσμιου «πολιτισμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» (Unesco). Έτσι, 41 χρόνια αργότερα, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

 

Το 2015, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τους «Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης», έτσι ώστε να ανταποκριθούν αποτελεσματικά όλες οι χώρες στα παγκόσμια προβλήματα. Περισσότεροι από 190 ηγέτες δεσμεύτηκαν να μεριμνήσουν για τα δικαιώματα των ανθρώπων κάθε ηλικίας, εθνικότητας και φυλής. Η εκπαίδευση είναι το βασικό μέσο για την προώθηση και τη θεμελίωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και αντίστοιχα τα ανθρώπινα δικαιώματα δίνουν σημαντικές ωθήσεις για την εξασφάλιση μιας ίσης και δίκαιης πρόσβασης σε μια υψηλής ποιότητας παιδεία.

 

Το πρόγραμμα «ΑλλάΖΩ Σελίδα…επιστροφή ← στη βιβλιοθήκη» ξεκινά και για τους επόμενους δύο μήνες, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, η ΕΒΕ θα προτείνει στο ΔΕΒ δημιουργικά  εργαστήρια «αγγίζοντας» θέματα όπως η δικαιοσύνη, η οικονομική ανισότητα, το προσφυγικό, με επίκεντρο, όπως πάντα, το βιβλίο. 

 


Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να μαθαίνει, να προστατεύεται από τη βία και την εκμετάλλευση, να ζει σε ένα ασφαλές και καθαρό περιβάλλον,να έχει μια δίκαιη ευκαιρία στη ζωή. 

 

Ας γίνει το βιβλίο το μέσο που θα θέσουμε νέους στόχους για τη ζωή μας και τον κόσμο μας!



Δεν υπάρχουν σχόλια: