Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Λέσχη ανάγνωσης : «Η …ιστορία..» ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ Νο 1

Λέσχη ανάγνωσης : «Η …ιστορία..»

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ Νο 1



Παρασκευή 16 Οκτωβρίου ,στις 7. Στο Π.Κ.Θ. στο γραφείο του προέδρου. Κάποιες φτάνουν από τις 6.45, κάποιες στις ….7.30 και… κάποιες δε φτάνουν καθόλου! Οι δύο ειδοποιούν πως δεν μπορούν να είναι μαζί μας, άλλες δεν ξέρουμε τι έγιναν.


Γύρω από το μεγάλο τραπέζι. Γνωριμία και συστάσεις. Αρκετές οι γνωστές, σχεδόν όλες. «Ο θησαυρός» της παρέας; Η κυρία Σίγμα και η κυρία Μι, αδελφές, ετών….που μοιάζουν όμως εξήντα τόσο…!Και που έχουν διαβάσει; Το σύμπαν ολόκληρο! Έστω κι αν έχουν τελειώσει μόνο το Δημοτικό, στις δύσκολες εποχές που μεγάλωσαν. Μάτι που « παίζει» και γυαλίζει, γεμάτο ζωή. Γλώσσα και λόγος ασταμάτητα. Κρεμόμαστε όλες από τα χείλη τους για αυτές τις τόσο απλές και τόσο ωραίες ιστορίες που έπλεξε η ζωή τους και που αυτές έπιασαν τώρα το υφάδι και τις ξηλώνουν μπροστά μας, για εμάς, κόμπο- κόμπο.


Αλλά η ώρα περνάει. Κάποιες βιαζόμαστε. Υπάρχουν κι άλλες δραστηριότητες μας, καθορισμένες από πριν, που ακολουθούν. Προσπαθούμε να βάλουμε κάποιους κανόνες λειτουργίας αλλά δεν καταφέρνουμε και πολλά πράγματα. Πέφτουν στο τραπέζι βροχή οι προτάσεις για βιβλία προς ανάγνωση: « Ο σκούφος από πορφύρα» της Μ. Δούκα, « Η Αηδονόπιτα» του Ζουργού, « Το κόκκινο ποτάμι» του Χρ. Τσιρκινίδη, Η « Πριγκιπέσσα Ιζαμπώ» του Αγ. Τερζάκη, «Ούτε το όνομά μου» της Thea Halo , «Πήραν την Πόλη, πήραν την» της Μ. λαμπαδαρίδου- Πόθου. Αλλά …βροχή και οι διαφορετικές γνώμες και οι απόψεις και οι κρίσεις για τα βιβλία.


- Το διάβασα τρεις φορές! Εξαιρετικό!


- Άρχισα να το διαβάζω και το άφησα στη μέση. Πολύ με κούρασε. Βαρέθηκα! Θύμωσα μαζί της που δε γράφει τόσο καλά όσο στην αρχή, στα πρώτα της βιβλία!


- Το διάβασα, αλλά δυσκολεύτηκα να το τελειώσω.


- Εμένα, το γεγονός ότι η μία το διάβασε τρεις φορές και θα το ξαναδιάβαζε ευχαρίστως ενώ η άλλη το άφησε στη μέση, μου δημιουργεί εξαιρετικό ενδιαφέρον και μια διαολεμένη περιέργεια να το διαβάσω!


Και η συζήτηση συνεχιζόταν και οι απόψεις ακούγονταν πότε σύμφωνες και πότε διιστάμενες.


-Κορίτσια να ξεκινήσουμε από κάτι παλιό αλλά κλασικό και


« εγνωσμένης αξίας»; Οι καταφατικές απαντήσεις οδήγησαν στην επιλογή του «Πριγκιπέσσα Ιζαμπώ», που είχε προτείνει η Δέλτα.


Τελευταίοι διακανονισμοί για το ποια και από πού θα το παραγγείλει, πόσα αντίτυπα, ποιες θα το δανειστούν από άλλες ή από τη βιβλιοθήκη του Π.Κ.Θ., και άλλα, και άλλα, και η συνάντηση τελειώνει. Λίγο βιαστικά γιατί πρέπει κάποιες να φύγουμε αμέσως αλλά με ένα αίσθημα ικανοποίησης-φαντάζομαι- για όλες αφού αυτή, η αρχική συνάντηση ήταν αρκετά δημιουργική.


Καλό μας διάβασμα, λοιπόν, καλό ταξίδι, στις γραμμές του Τερζάκη, με την πένα του και τις λέξεις του, στα πριγκιπάτα του Μοριά, παρέα με τους Φράγκους, τους Βενετούς και τους Γενουάτες, σε άλλα χρόνια, σε άλλες εποχές.


Επόμενη συνάντηση; Την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2010, στις 6.μμ






Ε.Α.Π.



Δεν υπάρχουν σχόλια: