Κυριακή 17 Απριλίου 2022

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ " ΡΑΓΙΑΣ. ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ 1821" ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ

                                                 


    ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ-ΔΕΠΠΑΘ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ-ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΡΜΗΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

" ΡΑΓΙΑΣ. ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ 1821"

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΑΣ ΡΑΙΔΕΣΤΟΥ
ΔΕΠΠΑΘ 
ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ

Η  Δημοτική Βιβλιοθήκη Θέρμης- 
οι Λέσχες Ανάγνωσης του Δικτύου Βιβλιοθηκών του Δήμου Θέρμης ,οι εκδόσεις Ψυχογιός και το Βιβλιοχαρτοπωλείο ¨Η Θέρμη" διοργάνωσαν εκδήλωση- βιβλιοπαρουσίαση του μυθιστορήματος του καταξιωμένου συγγραφέα Γιάννη Καλπούζου 
ΡΑΓΙΑΣ. ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ 1821/ΕΚΔΟΣΕΙΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ


Στην εκδήλωση συμμετείχαν: 
Η Μικτή Χορωδία 
"Νίκος Αστρινίδης"
 ΔΕΠΠΑΘ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Χορωδίας  
Βασιλική ΚατσούκαΣΥΝΟΔΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΧΟΡΩΔΙΑΣ
Μιχαηλίδου 'Ελλη-Πιάνο
Δημητρέλη Ελένη-Φλάουτο
Μπουσέκας Αντώνης-Μπουζούκι
Κατσάρας Οδυσσέας-Ηλεκτρικό Μπάσο

Μετά από αρκετό χρονικό διάστημα μας δόθηκε ξανά η ευκαιρία να βρεθούμε δια ζώσης και να απολαύσουμε την  καθηλωτική αφήγηση ενός συγγραφέα που μάγεψε το κοινό του κι  «έδωσε»   ένα βιβλίο για την Ιστορία της ελληνικής επανάστασης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Με το γνωστό του τρόπο στήνει εκ νέου το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο της εποχής και ζωντανεύει μέσα από τις  ιστορίες και τις προσωπικές αφηγήσεις    του ήρωα του βιβλίου Αγγελή, την ατμόσφαιρα της εποχής με ένα ρεαλιστικό και ταυτόχρονα γοητευτικό τρόπο.

Είναι γνωστή η παραστατικότητα με την οποία αφηγείται ο Γιάννης Καλπούζος.

Και σε τούτο το βιβλίο του η Ιστορία κινεί τα νήματα των κοινωνιών και ρυθμίζει τις τύχες των ηρώων. Και σε τούτο το βιβλίο του καταθέτει ένα ανθρωποκεντρικό μυθιστόρημα, με πρωταγωνιστή  θέτοντας ως βάση την ιστορική εμβρίθεια και τεκμηρίωση, που κινητοποιεί τα ψυχικά αποθέματα του αναγνώστη την ίδια στιγμή που κοινωνεί τις ιδέες του μαζί του.

 

Η αγάπη του συγγραφέα για τη γνώση του παρελθόντος είναι γνωστή. Ο συγγραφέας ξέρει πολύ καλά πως το παρελθόν εμπεριέχει το μέλλον και συχνά επεξηγεί το παρόν. Γι’ αυτό το λόγο και πρέπει να το κατανοήσουμε. Και το αναμοχλεύει προσπαθώντας να το αναδείξει.

Μία  πολύ ωραία λογοτεχνική βραδιά που σήμανε και την επανεκκίνηση  των λογοτεχνικών συναντήσεων δια ζώσης με άξονα τον κόσμο του βιβλίου.ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ-ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΡΜΗΣ
ΛΕΣΧΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΘΕΡΜΗΣ
1816-1829. Πάτρα, Τριπολιτσά, Ναύπλιο, Μεσολόγγι…

 

Αφότου ο Αγγελής βρέθηκε φυλακισμένος στο κοτέτσι του Σαχίν Αγά, το μίσος φώλιασε στην ψυχή του σαν φαρμακερό φίδι.

Κατά την εκρηκτική και συγχρόνως σαγηνευτική πορεία του μπαίνει στη δούλεψη ενός στρυφνού και τσιγκούνη πραματευτή, που σου πουλά κωλοφωτιά για καντήλι. Τον ζώνει το μολυβένιο σύγνεφο της σκλαβιάς και του εξευτελισμού των ραγιάδων. Σμίγει με την Κερασία, όπου στο πρόσωπό της βουτάνε και κολυμπούν τα όνειρα. Απαντιέται με κοτζαμπάσηδες, κολίγους και συμπολεμιστές, που είναι πιότερο από αδέρφια και γυναίκα την ώρα της μάχης, ενώ ένα τρομαγμένο Τουρκόπουλο γαντζώνεται πάνω του.

 

Στον δρόμο του και δύο γέροντες, οι οποίοι ξεψαχνίζουν το κίνητρο για καθετί μα και τη γλυκιά και φαρμακερή ουσία του «εγώ», η πλανεύτρα Ασπασία, διαβολικοί ξένοι, ντόπιοι τυχοδιώκτες, ο επί τριάντα έξι χρόνια αμίλητος Συμεών, ένας καβαλάρης που σώζει αιχμάλωτες Τουρκοπούλες και ο τρανότερος οχτρός του λεύτερου ανθρώπου, ο φόβος.

 

Ο Αγγελής βιώνει το μεγαλείο και τη σκοτεινή πλευρά του ματοβαμμένου Εικοσιένα, γκρεμίζοντας μυθεύματα και φανερώνοντας καταχωνιασμένες αλήθειες. Σφιχταγκαλιάζεται με τη φωτιά του ξεσηκωμού, μεταβολίζει την αγριότητα σε ελπίδα, λύτρωση και γλυκασμό, και βροντοφωνάζει: «Θέλω να μην είμαι ραγιάς σε κανέναν. Ραγιάς σε τίποτα!»

    ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ

Ο Γιάννης Καλπούζος γεννήθηκε το 1960 στο χωριό Μελάτες της Άρτας και ζει μόνιμα από το 1983 στην Αθήνα. Στα ελληνικά γράμματα εμφανίζεται το 2000 με την ποιητική συλλογή "Το νερό των ονείρων" και το μυθιστόρημα "Μεθυσμένος δρόμος". Ακολουθεί η συλλογή διηγημάτων "Μόνο να τους άγγιζα", η οποία επανεκδόθηκε εμπλουτισμένη το 2017 με τον νέο τίτλο: "Κάποιοι δεν ξεχνούν ποτέ", καθώς και οι ποιητικές του συλλογές: "Το παραμιλητό των σκοτεινών Θεών" και "Έρωτας νυν και αεί". Με τη δεύτερη ήταν υποψήφιος στη βραχεία λίστα για το κρατικό βραβείο ποίησης, ενώ η παραλογή "Ο λύκος" που εμπεριέχεται στη συλλογή διηγημάτων βραβεύτηκε στον Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος "Γιώργος Σεφέρης" του πανεπιστημίου του Παλέρμο Ιταλίας. Όλες οι ποιητικές του συλλογές κυκλοφόρησαν μαζί με πενήντα ανέκδοτα ποιήματα σε έναν τόμο το 2107 με τίτλο "Ποίηση 2000-2017".

Ευρύτερα γνωστός στο αναγνωστικό κοινό έγινε με το μυθιστόρημά του "Ιμαρέτ", το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Το "Ιμαρέτ" μεταφράστηκε στα πολωνικά, στα τουρκικά, στα αραβικά και στα αγγλικά. Το "Ιμαρέτ" κυκλοφορεί και σε εφηβικό μυθιστόρημα σε δύο τόμους (για παιδιά άνω των 10 ετών), με εικονογράφηση του σκηνογράφου Αντώνη Χαλκιά.

Επίσης, έχει γράψει τα μυθιστορήματα: "Σάος-Παντομίμα Φαντασμάτων", "Άγιοι και δαίμονες-Εις ταν Πόλιν", "Ουρανόπετρα-Όπου πατώ είναι δικός μου δρόμος", "Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου", "σέρρα-Η ψυχή του Πόντου", το οποίο μεταφράστηκε στα αλβανικά και έχει τιμηθεί με το πρώτο βραβείο μυθιστορήματος Μικρασιατικού περιεχομένου για τα έτη 2016-2018, και "γινάτι-Ο σοφός της λίμνης", το οποίο τιμήθηκε με το "Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public 2019".

Ο Γιάννης Καλπούζος συμμετείχε σε συλλογικά έργα, διασκεύασε σε θεατρικό σενάριο το μυθιστόρημά του "σέρρα-Η ψυχή του Πόντου" και έχει γράψει τους στίχους 80 τραγουδιών, όπως τα: "Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου", "Δέκα μάγισσες", "Να 'σουν θάλασσα", "Γιατί πολύ σ' αγάπησα" και άλλα.

Πλέον όλα τα βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: